Prizonier în timp (film)


Se pare că timpul cu ale lui șugubețe întorsături obsedează Hollywood-ul. După X-Men: Days of Futere Past în care viitorul este modificat prin acțiuni din trecut (pare logic nu?) iar trecutul poartă sechelele viitorului (amintirile lui Wolverine despre Maiorul Stryker sunt edificatoare) în Edge of Tomorrow, Tom Cruise și superba Emily Blunt se luptă cu prezentul modificat în viitor, modificat la rândul său de deciziile din prezent. WTF ar fi cea mai bună exclamație de rostit în astfel de situații!

Numiții Mimics, alienii de serviciu sunt fascinanți. Rapizi, capabili de acțiuni neverosibile (merg pe sub pământ fraților, unu ca ăsta ne termină metroul în trei zile), au lideri capabili să vadă în viitor cu suficientă claritate pentru a zădărnici orice acțiune surprinzătoare a soldaților umani.

Însă cu adevărat extraordinar este manipularea trecutului prin resetarea acțiunilor până când victoria este sigură. Fascinant. Alienii poartă războiul la fel cum ne jucăm noi nivelele în războaiele virtuale.

Desigur toate merg bine până apare un om cu aceleași capabilități. Evident că așa ceva nu e posibil decât în X-Men, însă problema e rezolvată simplu și aici: soldatul Cage capătă aceste virtuți printr-un trasfer de lichid cu un Mimics. Asta deja îmi ridică unele întrebări derivate din puținele mele cunoștințe de biologie. Să gândim logic, eu știu matematică, cf. filmului dacă scuip în gura altuia (scuze de imaginea creată) acela va ști și el matematică. Ah ce bine ar fi, cred că aș suporta o astfel de grețoșenie ca să învăț rapid o limbă străină. Dar nu se întâmplă așa ceva și slabe șanse ca știința să mă ajute în viitorul apropiat.

Totuși unele caracteristici se pot schimba prin schimb de fluide. Pentru asta se folosesc niște mijlocitori, virușii de exemplu. Nu? Așa că mă pot gândi că talentul liderilor Mimicilor (unu singur în acest film, liderul suprem, matca) de a vedea viitorul în cele mai mici detalii și de a reseta viitorul este de fapt o boală sau rezultatul unei coabitări cu un alt organism (cum se numește oare acest gen de legătură?). Prin transfer de lichid Cage capată imunitate la boala alienilor, fiind și el acum unul din jucătorii activi.

Victoria e clară și depinde de timp și imaginație. El va ști cu exactitate de unde apar trăgătorii la fiecare nivel. Pe măsură ce înaintează problemele cresc în complexitate, dar să nu uităm că are timp. Ah, iară timpul, pe care de fapt nu-l are chiar în totalitate.

Dar deja de aici e acțiune și suspans, nu intru în amănunte sau nu înainte de a mă întreba retoric de unde numele de Mimics? Numele mă duce cu gândul la mimică, la a mima.

Pe cine mimează ei nu știu, vom afla în viitor.

Anunțuri

Un comentariu

  1. […] cunoscut ca tată și mamă a seriei The Bourne (excelente filme, sunt fan). Tot el a regizat Edge of Tomorrow (2014) cu Tom […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri-recenzii carti

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

schimbcartisf.wordpress.com/

BLOG DE SCHIMBAT CĂRȚI SFFH

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: