The Adventures of Pluto Nash (film)


pluto-nashExistă comedii bune cu Eddie Murphy și filme SF excelente, fără Eddie Murphy. Din păcate o comedie SF bună cu Eddie Murphy nu există, deși s-a încercat. Aventurile lui Pluto Nash, în original „The Adventures of Pluto Nash”, a fost o încercare de a uni cele două părți fără nici o scofală, cum s-ar zice. Replicile, scheciurile, situațiile nici nu te fac să râzi, nici să trăiești emoțiile unor aventuri ca în Indiana. Tipul e la fel de haios ca o lămâie stoarsă, poți cel mult să dai din cap a compătimire. Ah ah, Murphy ce ai ajuns.

Ca prăpădul să fie și mai și  în film joacă alți câțiva actori buni Randy Quaid (nominalizat Oscar) ce-l interpretează pe simpaticul Bruno un bodyguard de generație mai veche, Alec Baldwin (nominalizat Oscar), regretatul James Rebhorn, Peter Boyleși, Rosario Dawson (una din bunăciunile din Sin City I) și mulți alții. O galerie impresionantă! Degeaba s-au încordat, scenariul este previzibil, recuzita sărăcuță, dar mai ales, mai ales, replicile și jocul lui Donkey este lamentabil. Toată aceea limbariță, tonalitate și gestică ce l-au făcut celebru dispare aici ca prin farmec. De multe ori ai impresia că vezi o scenă din Liceenii cu un Murphy scos de Isoscel la tablă. Patetic.

Că tot am pomenit de recuzită, atmosfera se dorea una de tip lunară ca în Total Recall-ul cu Arnold Schwarzenegger, dar deși pe filme le desparte o distanță de 12 ani, serios, parcă Total Recalll e mai SF. În plus față de filmul cu marele Arnold, atmosfera aduce ceva și din Futurama și nu doar tema muzicală (modificată, dar sesizabilă), găsești aceleași fantezii zburătoare, culori tari și reclame luminoase. Mai sunt faze care te trimit cu gândul la alte filme celebre, cum ar fi urmărirea printr-un canion care seamănă cu celebra urmărire de pe steaua morții. Ah, dacă tot am pomenit de chestii zburătoare, e ciudat cum în unele filme SF (dar nu și în Star Wars) mașinile zburătoare păstrează locașurile roților. Cum ar fi ca săniile sau snowboard-urile să aibă locuri pentru roți… vizibile? Sau o povestire SF să conțină un pasaj de genul: „o mașină pe pernă magnetică a oprit lângă noi, i-am admirat fake-ul roților”. Și o altă chestie ciudată, tot filmul se trage în draci cu lasere, dar la sfârșit se dovedesc că sunt pistoale obișnuite cu plumbi. WTF?

Din toată treaba asta cel mai rău îmi pare de Ron Underwood, acum ocupat să regizeze episoade din seriale la modă. Underwood a regizat celebrul Tremors care pe mine m-a înspăimântat pe bune. Brrrr.

pluto-nash

Și acum povestea. Pluto, despre care ni se spune că tocmai a ieșit din închisoare aparent putred de bogat (pe bani apare chipul lui Hillary Clinton) din contrabandă cu produse interzise pe lună aduse de pe pământ (și probabil și invers), preia datoria unui amic și implicit un bar care ajunge în curând cel mai cel de pe stația lunară Little America. Asta e introducerea. Intriga e dată de apariția lui Gail, pardon Dina Lake, o câtăreață, chelnăriță fără prea multă substanță și a unor indivizi care vor să pună mâna sau laba pe club. În spatele lor stă un misterios mafioso interpretat de Baldwin care omoară, spintecă, aruncă în aer și, pe tot parcursul filmului, face pe dracu’n patru să pună mâna pe club. Of course, mereu pe fază Pluto Nash îi desjoacă toate comploturile, nu fără cadavre, explozii (foarte faină aruncarea în „aer” a depozitului clandestin) și multe faze cu pac pac, dar fără ha ha ha și ho ho ho. Adică fără umor.

Nici nu prea mai e ceva de povestit, filmul se încheie cu happy end, eroul pupă eroina și piața independenței… lunare.

Sfatul meu: merită văzut dacă sunteți la pat sau ați depășit termenul de finalizare a unui proiect și vreți să vă convingeți că și alții o dau în bară. Însă mare atenție, Pluto e genul de film în urmă căruia și un puști amețit de malț fermentat va putea spune că înțelege conceputul de relativitate a timpului. Așa că vedeți cum vă petreceți cele 7 ore ale filmului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

schimbcartisf.wordpress.com/

BLOG DE SCHIMBAT CĂRȚI SFFH

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: