Poveste de seară (povestire)


Mi-a fost tare greu să-i dau un nume acestei povestiri, inițial gândisem titlul „Arțăgoasa”, apoi m-am gândit că Arțăgoasa nu are un rol principal și ar fi cam aiurea să numesc povestirea după numele ei. Lasă, mi-am zis, ai timp să scrii o poveste doar cu ea. Apoi m-am gândit la Cezar, dar nici ăsta nu mi s-a părut potrivit, deși Cezar este un vechi locuitor al cartierului, chiar dacă el încă nu știe. Probabil, și acum regret, numele potrivit era „Tăcerea din capul scărilor”.  Altă dată.

Povestirea va face parte dintr-un ciclu de povestiri „din cartier”. Un cartier inventat, un cartier vechi cu străzi tăcute și umbroase, din vechea Timișoară. Datorită prezenței Pieții Cruci (care chiar există), cartierul fictiv poate fi confundat cu Elisabetinul. Dar doar pe alocuri. Poveștile vor fi fantastice iar personajele, reale sau ficționale vor fi locuitorii cartierului, unii văzuți, alții nevăzuți. Unele întâmplări se vor petrece în afara cartierului, dar doar pentru a sublinia că respectivul este al cartierului.

Am scris deja două povestiri din cartier și am schițe pentru încă trei. Unele vor fi publicate în revista Ficțiuni.ro altele doar aici. Prima finalizată și publicată este „Poveste de seară” cu mult mai bunul titlu invizibil „Liniștea din capul scărilor”. Începutul este mai jos, continuarea în revista ficțiuni.ro.

Poveste de seară

Cum stătea în fața ușii, bătut de picurii mici și deși ai unei ploi de toamnă, Cezar ridică ochii spre geamul de la etaj și aproape că–și pierdu răsuflarea. De la fereastră, o mică față de copil îl privea printre cutele largi ale perdelei. Se întoarse speriat spre Ana, care tropăia mărunt cu o treaptă mai jos.

– Ai văzut?

– Ce să văd? Da, da, da, da, eu am uitat ferestra la bucătărie deschisă. D’unde era să visez că va ploua!?

Vântul mătura aleea din față de frunzele toamnei, abia strânse în grămenzi pentru a fi arse.

– Nu, nu la bucătărie, sus, la etaj. Îi șopti el încă sub efectul șocului.

– Hai, las–o–n–dubă de fereastră! izbucni ea, deschide o dată că sunt udă ciucilete! Morții mătii de ploaie cu cin’ te–a inventat!

Îi reveni zâmbetul, iubea ființa asta oxigenată, slabă, patetică și din când în când vulgară în exprimare. Ridică din nou privirea spre fereastră. Acum nu se mai vedea nimic, doar o mișcare ușoară a perdelei ca și cum cineva tocmai ar fi descoperit că nu e frumos să te holbezi afară pe fereastra altuia. Dar, desigur, mișcarea se putea datora vântului.

Intră în casă aruncând în coșulețul de la oglindă cheile și restul de prin buzunare. Ana țâșni pe lângă aruncându–și din mers hainele.

– Mă duc să dau în clocot! Adică, își traduse el, baia se va transforma într–o saună fierbinte și aromată în care nu se va mai vedea nimic, dar se va auzi un cântecel și din când în când pleoscăituri.

Merse după ea culegând hainele și aranjandu–le cât de cât pe braț pentru a le duce sus în dormitor. Da lasă–le dragă, parcă o putea auzi, că le strâng eu, ce–ți bați capul cu ale mele, vezi–ți de treaba ta. Acest „le strâng eu” era destul de neliniștitor, acum, după ce testase cu câteva luni în urmă timpul necesar strângerii. Era mai mare decât răbdarea lui de a suporta deranjul. Mult mai mare.

Puse pe mână ultima haină, mângâind–o ușor, încă gândindu–se la spaima trasă chiar la intrarea pe stradă, când o haită de câini le tăiase calea în fugă, mârâind și lătrând zănatic. Se pierduseră în parcul învecinat. O strânsese pe Ana puternic de braț primind în schimb o privire încruntată. Ea nici nu văzuse câinii. Vorbea la telefon.

Continuare: ficțiuni.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Galaxia 42

Povestiri science-fiction și fantasy

WP Test

Un simplu sit WordPress

Blog.Tritonic.ro

Cititul nu dăunează sănătății!

Clubul de SFF Galaxia 42

Clubul de literatură și arte science-fiction și fantasy Galaxia 42

cărți ce tind spre infinit

"Dintotdeauna fusese preocupat de infinit." (Eugen Cadaru)

ansiblefest.wordpress.com/

Festival de ciencia ficción feminista /// Zientzia-fikzio feministaren jaialdia

SZABLOG

HENRY SZABRANSKI

Solarcide

The home of dark and weird fiction.

Alex Fliker's blog

Sharing my experience!

neverendingfantasy

The fantasy world creator

Rândurile Evei

Nu ești niciodată singur dacă ai o carte lângă tine.

Vestic.ro

Stiri din Arad

Seria "Nemuritor" de O.G. Arion

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense

%d blogeri au apreciat asta: