Poveste de seară (povestire)


Mi-a fost tare greu să-i dau un nume acestei povestiri, inițial gândisem titlul „Arțăgoasa”, apoi m-am gândit că Arțăgoasa nu are un rol principal și ar fi cam aiurea să numesc povestirea după numele ei. Lasă, mi-am zis, ai timp să scrii o poveste doar cu ea. Apoi m-am gândit la Cezar, dar nici ăsta nu mi s-a părut potrivit, deși Cezar este un vechi locuitor al cartierului, chiar dacă el încă nu știe. Probabil, și acum regret, numele potrivit era „Tăcerea din capul scărilor”.  Altă dată.

Povestirea va face parte dintr-un ciclu de povestiri „din cartier”. Un cartier inventat, un cartier vechi cu străzi tăcute și umbroase, din vechea Timișoară. Datorită prezenței Pieții Cruci (care chiar există), cartierul fictiv poate fi confundat cu Elisabetinul. Dar doar pe alocuri. Poveștile vor fi fantastice iar personajele, reale sau ficționale vor fi locuitorii cartierului, unii văzuți, alții nevăzuți. Unele întâmplări se vor petrece în afara cartierului, dar doar pentru a sublinia că respectivul este al cartierului.

Am scris deja două povestiri din cartier și am schițe pentru încă trei. Unele vor fi publicate în revista Ficțiuni.ro altele doar aici. Prima finalizată și publicată este „Poveste de seară” cu mult mai bunul titlu invizibil „Liniștea din capul scărilor”. Începutul este mai jos, continuarea în revista ficțiuni.ro.

Poveste de seară

Cum stătea în fața ușii, bătut de picurii mici și deși ai unei ploi de toamnă, Cezar ridică ochii spre geamul de la etaj și aproape că–și pierdu răsuflarea. De la fereastră, o mică față de copil îl privea printre cutele largi ale perdelei. Se întoarse speriat spre Ana, care tropăia mărunt cu o treaptă mai jos.

– Ai văzut?

– Ce să văd? Da, da, da, da, eu am uitat ferestra la bucătărie deschisă. D’unde era să visez că va ploua!?

Vântul mătura aleea din față de frunzele toamnei, abia strânse în grămenzi pentru a fi arse.

– Nu, nu la bucătărie, sus, la etaj. Îi șopti el încă sub efectul șocului.

– Hai, las–o–n–dubă de fereastră! izbucni ea, deschide o dată că sunt udă ciucilete! Morții mătii de ploaie cu cin’ te–a inventat!

Îi reveni zâmbetul, iubea ființa asta oxigenată, slabă, patetică și din când în când vulgară în exprimare. Ridică din nou privirea spre fereastră. Acum nu se mai vedea nimic, doar o mișcare ușoară a perdelei ca și cum cineva tocmai ar fi descoperit că nu e frumos să te holbezi afară pe fereastra altuia. Dar, desigur, mișcarea se putea datora vântului.

Intră în casă aruncând în coșulețul de la oglindă cheile și restul de prin buzunare. Ana țâșni pe lângă aruncându–și din mers hainele.

– Mă duc să dau în clocot! Adică, își traduse el, baia se va transforma într–o saună fierbinte și aromată în care nu se va mai vedea nimic, dar se va auzi un cântecel și din când în când pleoscăituri.

Merse după ea culegând hainele și aranjandu–le cât de cât pe braț pentru a le duce sus în dormitor. Da lasă–le dragă, parcă o putea auzi, că le strâng eu, ce–ți bați capul cu ale mele, vezi–ți de treaba ta. Acest „le strâng eu” era destul de neliniștitor, acum, după ce testase cu câteva luni în urmă timpul necesar strângerii. Era mai mare decât răbdarea lui de a suporta deranjul. Mult mai mare.

Puse pe mână ultima haină, mângâind–o ușor, încă gândindu–se la spaima trasă chiar la intrarea pe stradă, când o haită de câini le tăiase calea în fugă, mârâind și lătrând zănatic. Se pierduseră în parcul învecinat. O strânsese pe Ana puternic de braț primind în schimb o privire încruntată. Ea nici nu văzuse câinii. Vorbea la telefon.

Continuare: ficțiuni.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

schimbcartisf.wordpress.com/

BLOG DE SCHIMBAT CĂRȚI SFFH

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: