Fii alb sau ascunde-te (prima parte)


Bârlogul lui Sam este săpat adânc în coasta unui munte. Acum, datorită stratului gros de gheață pare mai degrabă un deal. Un deal din rocă tare de granit. Bârlogul are o intrare îngustă prin care Sam trebuie să se strecoare pe burtă. În interior, tavanul se ridică brusc, până la patru metri, terminându-se într-un horn de aerisire. În mijloc, o vatră mare în care zac cărbuni pe jumătate arși și bușteni groși și bine uscați. Mai are și un depozit masiv de cărbune și lemne. Cât să-i ajungă mulți ani. Asta dacă ar avea pentru cine face focul. Pentru că Sam folosește lemnele doar când are oaspeți, lui nu-i trebuie. Blana groasă și stratul de grăsime îi asigură confortul chiar și la minus 40 de grade Celsius.

Sam este un om modificat genetic sau un urs polar modificat genetic. Depinde cum vrei să privești lucrurile. În exterior seamăna atât de bine cu un urs polar încât specia lui chiar își zice „Urși polari”. E un fel de a spune. Sam doar arătă ca un urs polar, în rest vorbește, gândește și uneori chiar cânta, ca un om. Sau altfel spus, ce urs polar are șase membre, patru labe și două mâini? Sau ce fel de om? Sam nu este urs polar așa cum nu mai este om. Este ceva nou, ieșit din laboratoarele genetice ale unui institut guvernamental de cercetare acum prins în gheață precum o insectă într-o picătură de rășină.

Pun pariu că iar o să găsesc vreun animal ascuns pe aici pe undeva. Poate chiar un urs, un urs adevărat, își zise el. Se ridică pe labele din spate și amușină cu atenție aerul. Veverițe, doar veverițe. Le lăsa să intre, ba chiar le găsise un trunchi în care să-și facă culcuș. Veneau, mai plecau. Mici arătări albe, speriase și încrezătoare în același timp. Din când în când, atunci când urletul vântului îi întuneca judecata, rupea cu colții una sau două. Apoi îi părea rău și le punea celor mai norocoase o mână de alune. Asta e, ghinion, le spunea el, așa e când stați în bârlog cu un urs.

Se scutură de zăpadă și trase o lespede de piatră peste intrare. Gata cu aerisirea, își zise, târșindu-și labele păroase de pe piatra de la intrare pe podeaua de lemn care scâțîi prelung sub greutatea lui. Înfulecă niște vegetale congelate și se lăsă să cadă în toropeală mestecând și sugând dintr-o bucată de pastramă. Un gând nu-i dădea pace. De peste trei ani nu mai întâlnise niciun om. Ultimul văzut fusese mai degrabă o făptură decât om. Fugise atât de repede pe snowboard încât nu-l putuse ajunge. Îl găsise peste câteva săptămâni mort și mâncat de animale într-o râpă. Prostul. L-ar fi putut salva.

Cei care gândiseră modificarea genetică a cărui exemplar se numea Sam o făcuseră cu un scop practic. Era perfect adaptat mediului glaciar și născut cu toate cunoștințele unui medic. Era un bun chirurg, stomatolog, generalist, ortoped și multe altele. Mai era și urs. Ceea ce le putea cauza neplăceri pacienților, dar numai când îi era foame.

Acum stătea singur ascultând ronțăielile veverițelor și șuierul vântului. Nimic nu tulbura albul zăpezii și sclipirea rece a gheții. Închise ochii și se lasă dus pe aripile moi și plăpânde ale somnului.

Când se trezi, un sentiment de neliniște îl înfioră. Își ridică capul asultând cu atenție. Nimic nu strica simfonia pustiului. Și totuși. Un vag miros, ca o părere, stăruia pe perii mustății. Se ridică și, fără să mai mănânce, ieși afară. Înălțat pe labele din spate, cu nasul la peste trei metri, închise ochii concentrându-se pe simțul olfactiv. Din nou o adiere suavă caldă și sărată, de transpirație și haine încinse, de ulei și plastice îl făcură să tremure o clipă.

Oameni.

Citește mai departe pe site-ul revistei online Ficțiuni.ro.

Reclame

4 comentarii

 1. John Dobro · · Răspunde

  Frumos! Continuarea?…

 2. Mulțumesc. Am continuarea scrisă în mare parte… nu găsesc timp să finalizez.

 3. ConnieG · · Răspunde

  Inca astept continuarea!
  Chiar mi-a placut prima parte.

  1. Sunt în faza de finisare, după care o să văd, o public ca o nuvelă într-un volum sau o pun pe site?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri-recenzii carti

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

schimbcartisf.wordpress.com/

BLOG DE SCHIMBAT CĂRȚI SFFH

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: