Filme sci-fi cu Will Smith


Will Smith este un actor, mai nou și producător, polivalent. A jucat cu succes atât în comedii (Bad Boys, Wild Wild West sau Hitch), filme polițiste (Bad BoysEnemy of the State) cât și în drame (Ali sau superbul The Pursuit of Happyness) sau filme SF.

O listă a filmelor SF în care a jucat Will Smith, anul și rolul.

Independence Day apărut în 1996 în regia lui Roland Emmerich (Moon 44Godzilla, Etajul 132012The Day After TomorrowThe Visitor) și este primul film SF în care joacă Will Smith. Filmul îi aduce o nominlizare în secțiunea Best Actor la premiile Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films din 1997.

Filmul urmărește povestea a patru familii în timpul unui invazii extraterestre (familia președintelui US – albi, a unui pilot excepțional Will Smith – negri, a unui geniu în informatică – evreu și a unui fost soldat din Vietnam – veteran).  Destinele lor se împletesc într-un atac final împotriva navei-mamă. S-a spus despre film că este unul de propagandă. Așa este, dar dincolo de asta e un film bun.

Diverse elemente din alte filme sau cărți SF se regăsesc în această megaproducție de exemplu: extratereștrii urmăresc extincția speciei umane, ca în War Of The Worlds, distrugerea lor se face printr-un virus, de data asta unul informatic sau atunci când informaticianul pregătește virusul, calculatorul îl întâmpină cu binecunoscutul salut „Good mornig, Dave” a lui Hal 9000 și altele.

Men in Black din 1996 deschide seria filmelor în care Will Smith, numit agentul J va face pereche cu Tommy Lee Jones aka agentul K în cadrul unei agenții speciale care „licențiează, monitorizează și păzește etratereștrii pe pământ”. O comedia SF spumoasă bazată pe o carte de benzi desenate (comic book). În acest prim film agentul K îl recrutează pe agentul de poliție James Edwards, numit ulterior agentul J și împreună dejoacă planurile maleficei entități numite „Bug”, care chiar este un imens gândac de bucătărie. Bug ajunge pe pământ într-o farfurie zburătoare căutând „Galaxia”, o bijuterie deosebită cu ajutprul căreia ar putea cuceri tot universul.

Man in Black a fost bine primit la momentul lansării, câștigând și un premiu Oscar pentru machiaje. Filmul abundă în gaguri, extratereștrii de toate felurile și arme care mai decare mai sofisticate.

Wild Wild West este e comedie western cu elemente steampunk. Povestea are loc în timpul războiului de secesiune, într-o perioadă în care balanța zeului Marte este în echilibru, un echilibru precar pe care invențiile psihopatului Dr. Arliss Loveless (Kenneth Branagh) ar putea să-l încline spre secesioniști.

Căpitanul James West (Will Smith) împreună cu U.S. Marshal Artemus Gordon (Kevin Kline) trebuie să-l oprească Dr. Loveless, să-i confiște sau să-i distrugă teribilele mașinării.

I Am Legend, film lansat în 2007 este un film postapocaliptic devenit clasic. În încercarea de a vindeca cancerul se crează un antivirus cu rata de reușită 100%. Din păcate antivirusul o ia razna și infectează oamenii vaccinați transformându-i într-un fel de zombi. Virusul este transmisibil și interspecii prin mușcătură și se manifestă aproape imediat. Robert Neville (Will Smith) este un om de știință, imun la efectele virusului. Tmip de trei ani stă baricadat într-un apartament din New York supraviețuid alături de un câine ciobănesc german. În fiecare zi transmite un mesaj radio sperând să existe și alți supraviețuitori. În același timp face experimente cu anti-viruși folosindu-și sângele imun. Din umbră activitatea lui este urmărită și de liderul oamenilor mutanți. După trei ani de singurătate și experimente primește vizita neașteptată a unei mici familii și totodată este atacat de liderul mutanților din zonă.

I am legend vine după capodopera The Pursuit of Happyness în care Will Smith a făcut un rol de zile mari. Povestirea care stă la baza filmului este „I Am Legend” de Richard Matheson, un autor american de fantasy și horror.

Men in Black II lansat la 12 ani după primul Man in Black, în regia aceluiași Barry Sonnenfeld și lansat cu surle și trâmbițe este o biată replică față de primul film din serie. O nouă amenințare pune la încercare dibăcia agenților MIB când malefica ființă Serleena sosește pe pământ în căutarea Luminii din Zarta. Singurul care știe câte ceva despre Serleena și despre „lumina” căutată de ea este agentul Key. Din nefericire agentul este retras din activitate, lucrând acum ca factor poștal, și nu mai are habar de vechea lui îndeletnicire de agent MIB. Îi revine sarcina lui Jey să-l readucă pe K în rândul agenților și împreună să oprească noua amenințare extraterestră la adresa pământului.

Filmul este plin de scene ieftine, gaguri răsufrate și replici fără prea mult haz. Cel mai slab film din seria MIB.

I, Robot după o povestire de Isaac Asimov în regia lui Alex Proyas, un maestru al filmelor de suspans (The Crow) și SF (Orașul întunecat), este un film ce ne duce într-o lume a viitorului plină de roboți guvernați de cele trei celebre legi robotice ale lui Asimov.

Legea 1: Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei ființe umane, sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe omenești să i se facă un rău.

Legea 2: Un robot trebuie să se supună ordinelor date de către o ființă umană, atât timp cât ele nu intră în contradicție cu Legea 1.

Legea 3: Un robot trebuie să-și protejeze propria existență, atât timp cât acest lucru nu intră în contradicție cu Legea 1 sau Legea 2.

Detectivul Del Spooner, datorită unei experiențe personale, devine suspicios față de roboți punând la îndoială validitatea celor trei legi. Această paranoia, binecunoscută de colegi și șefi, îl pun în fața unui caz ciudat de sinucidere. Doctorul Alfred Lanning, proiectantul unor noi versiuni de roboți, se aruncă sau este aruncat pe geamul biroului său. Biroul, închis pe interior, are un singur martor care fuge când este găsit. Un robot. Urmând frimiturile de informație, precum în Hansel și Gretel, detectivul se apropie pas cu pas de aflarea adevăratului ucigaș. Unul neașteptat.

Pornind de la o povestire superbă, având un regizor excelent și un actor pe măsură, I, Robot ar fi trebuit să fie o capodoperă. Din păcate, mulțimea de glumițe, dialogurile sau atitudinea neprofesională a detectivului umbrește excelentul scenariu și gadgeturile de atmosferă. Mașinile sunt minuțios prezentate, la fel și roboții. Cadrele, flashbackurile, efectele vizuale, muzica și dialogurile om-robot crează o atmosferă apăsătoare foarte potrivită povestirii.

Un film aproape ratat sau aproape excelent!

Hancock, în regia lui Peter Berg (Battleshiplansat la doi ani de la I, Robot îi oferă lui Will Smith șansa de a fi nu doar un erou ci un super erou, cu puteri de tip Superman și Hulk la un loc. La început eroul este mai degrabă un un anti-erou. Bețivan și fără casă Hancock intervine în ajutorul poliției locale pentru a prinde răufăcători. Totul pare a fi în regulă, doar că Hancock are un stil deosebit de a ajuta provocând distrugeri care devin de nesuportat pentru cetățenii orașului. Urât, disprețuit și tratat ca un golan, Hancock se retrage în alcool și egoism. Din această stare încearcă să-l scoată Ray Embrey, expert PR.

Acțiunea filmului se centrează pe acțiunile huliganice a lui Hancock și pe încercările de a deveni un erou adevărat, fără a ne lămuri cine este, de unde vine sau de unde are aceste puteri. În ultima parte a filmului aflăm că eroul are o pereche alături de care nu poate trăi din prea multă dragoste. Din păcate și în acest film micile glumițe, care încep să devină marca Will Smith, sunt prea multe. (are o manie pentru fesuri nepotrivite, în I, Robot unul pe o ureche, aici unul colorat cu vultur!).

Men in Black 3 (2012), tot în regia lui Barry Sonnenfeld, mai recuperează ceva din magia primului MIB. Filmul introduce două personaje extravagante, dar bine conturate. Boris animalul (Jemaine Clement), un fel de Bane din universul Batman, dar extraterestru și Griffin (Michael Stuhlbarg) un extraterestru cu puteri de premoniție ce vede toate liniile de timp din viitor. Combinația devine explozivă când Boris evadează dintr-o închisoare de maximă securitate aflată pe lună, unde fusese încarcerat de către agentul K, jurând să-l omoare pe agent. Pentru asta călătorește în timp, în anul 1969, înainte de a fi arestat și aparent reușește pentru că în prezent agentul K este mort și doar agentul J își aduce aminte de el în prezent. Pentru a-l salva J pleacă și el în timp.

Deși este văzut ca fiind mai slab ca primul MIB, în opinia mea MIB 3 este cel mai bun din serie. Are tensiune, are personaje credibile și interesante, scenariul este excelent iar muzica foarte potrivită.

After Earth este un film de tip Space Opera despre care am mai scris pe acest blog „Despre After Earth și merele ca perele”. Filmul este o combinație nefericită cu Will Smith actor în rol secundar, dar și producător și cu Jaden Smith, fiul său, în rol principal. Nu e prima dată când cei doi joacă împreună și probabil că reușita din „The Pursuit of Happyness” i-a făcut prea încrezători. Din păcate tânărul Smith era fie prea tânăr pentru rolul din film (era la vârsta la care adolescenților li se sparge vocea, ceea ce e tare neplăcut în film) fie, pur și simplu, nu are talent. Will Smith a greșit foarte mult forțând această lansare, ceea ce a și recunoscut după un timp. De altfel filmul a luat o mulțime de Zmeure (Razzie Awards) primite atât de tânărul Jaden, cât și de Will și chiar o zmeură pentru ei ca pereche.

Dincolo de prestația lamentabilă a celor doi Smith, filmul are efecte vizuale interesante chiar dacă nu prea credibile. Astronava are o arhitectură pe care nu am mai văzut-o niciunde. Spațiu central este mare, probabil pentru centrul de comandă și motor, cu zone de locuit mici, pe laterale, în care soldații stau înghesuiți pe scăunele înguste. Interesantă viziune.

Este interesant de urmărit evoluția personajelor jucate de Will Smith în filmele SF.

  • în Independence Day este eroul providențial, un pilot venit la fix ca să piloteze o navă spațială veche de zeci de ani și să salveze lumea;
  • în MIB, de la un polițist oarecare, crește până la a deveni agentul principal dintr-o organizație ultra-secretă creată pentru a fi interfața umanității cu extratereștrii;
  • în I am Legend, revine la rolul de erou, savant de data asta, providențial care salvează în extremis lumea de la o boală necruțătoare;
  • în I, Robot nu doar că este providențial, dar este chiar unicul om suficient de sceptic față de roboți și de cele trei legi astfel încât să desjoace un complot menit să instaureze legea și ordinea, în viziune robotică;
  • Hancock este apogeul egocentrismului eroico-uman. Un individ cu puteri extraordinare: zboară, este indestructibil, are puteri colosale. Un supraom, un inger, un zeu.
  • în After Earth, revine la calitățile sale umane, doar ca să ne spună este un individ „fantomizat”, un erou din carne și oase ce nu cunoaște frica, un robot cu alte cuvinte, deși faptele și amintirile îi cam contrazic renumele.

Poate un rol în care să joace un individ mai modest l-ar avantaja după eșecul cu After Earth.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dianthaa Dabbles

in reviewing, cosplay, sewing and others

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

Galaxia 42

Povestiri science-fiction și fantasy

Blog.Tritonic.ro

Cititul nu dăunează sănătății!

Clubul de SFF Galaxia 42

Clubul de literatură și arte science-fiction și fantasy Galaxia 42

cărți ce tind spre infinit

"Dintotdeauna fusese preocupat de infinit." (Eugen Cadaru)

ansiblefest.wordpress.com/

Festival de ciencia ficción feminista /// Zientzia-fikzio feministaren jaialdia

SZABLOG

HENRY SZABRANSKI

Solarcide

The home of dark and weird fiction.

Alex Fliker's blog

Sharing my experience!

neverendingfantasy

The fantasy world creator

Rândurile Evei

Nu ești niciodată singur dacă ai o carte lângă tine.

%d blogeri au apreciat: