Jumper (2008)


Pe Hayden Christensen l-am văzut prima dată în Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002) și nu m-a impresionat. Are un joc rigid, scenic, ca și cum după fiecare replică așteaptă să fie aplaudat, să fie remarcat de colegi, de regizor sau, în fine, de spectatori. Din nefericire, după primul Star Wars a urmat al doilea și apoi din rău în mai rău cu Awake (2007) și Jumper în 2008. Omul e cumva prins între Bruce Will, cel veșnic pus să salveze ceva, dar cu un zâmbet ștrengăresc în colțul gurii și Nicolas Cage, un mega încruntat, forțat împotriva dorinței să salveze lumea și, nenorocire, nimeni nu pare a ști de asta.

Filmul este o combinație între romanul Jumper și Jumper: Griffin’s Story de Steven Gould, ultimul scris special pentru ca filmul și personajele sale să fie mai bine înțelese. Cadrul, universul ficțional se regăsesc și în romanele Reflex și Impulse care continuă aventurile lui David Rice. Jumper și Reflex au fost publicate în limba română de editura Nemira în colecția Nemira Junior.

Fără să intru prea mult în descrierea evenimentelor, adolescentul David descoperă că se poate teleporta. Prin exerciții capătă suficientă experiență pentru a deveni un călător planetar, bogat și pus pe distracții. Visul oricărui adolescent sau tânăr postadolescent sau, de ce nu, a oricărui om cu mintea întreagă. Dar, așa cum fiar-să-fie se întâmplă și în rahatul ăsta de viață reală, după un chiolhan vine și nota de plată. Și cum distracția lui David este urieșească, plata va fi pe măsură. Și filmul, dintr-unul biografic devine unul romantic, de capă și spadă. Eroul, frumos și apretat, îndrăgostit lulea de tânăra nurlie, va lupta alături de prieteni (unii din tabăra adversă) împotriva inamicilor, nu mai puțin dotați ca ei.

În film nu sunt oferite detalii despre teleportare, de unde a moștenit talentul, cum se transmite sau cum se pierde. Nu se oferă prea multe informații nici despre dușmanii de moartea a teleportatorilor numiți, aristocratic, Paladini. Și nici nu aflăm de ce cavalerii îi urăsc pe teleportatori.

Paladinii, vânători de teleportaci, sunt un fel de sectă medievală fără însemne distictive, dar cu relații în NSA și CIA. Șeful paladinilor, Roland, îl invocă de câteva ori pe Dumnezeu fără a fi o sectă creștină. Sunt zănghiți, e adevărat, dar cam atât. După cum am zis, puține informații. (originile puterii de teleportare nu sunt explicate nici în romane).

jumper

Samuel L. Jackson în rolul lui Roland face un joc mediocru, ca și cum s-ar achita de o sarcină neplăcută sau obligatorie. O clipă, când l-a întâlnit prima dată pe David, mi-a adus aminte de Jules Winnfield din Pulp Fiction. Dar clipa e clipă și s-a risipit repede. Îi puteți reîntâlni și pe Michael Rooker, albastrul pirat Yondu Udonta din Guardians of the Galaxy și Kristen Stewart din The Twilight Saga. Regizorul filmului este Doug Liman, cunoscut ca tată și mamă a seriei The Bourne (excelente filme, sunt fan). Tot el a regizat Edge of Tomorrow (2014) cu Tom Cruise.

Filmul pare construit ca o primă parte dintr-o serie. Șeful paladinilor descoperă că una din paladine este chiar mama lui David. Dușmani naturali în acest film. Nu știm ce va face. Supas maximus.

Nu am citit cărțile, dar am să le pun pe lista de așteptare.

Recomand dacă aveți ceva timp de pierdut sau sunteți pasionați de teleportare, portaluri, enigme sau Samuel Jackson.

Anunțuri

Un comentariu

  1. […] 4 martie: Cititor SF: Gânduri de miercuri • Assassin CG: Scurte #323 • Dark Wolf’s Fantasy Reviews: Table of contents – “Best British Horror 2015″ edited by Johnny Mains • SFKultur: Luna e o doamnă crudă va fi ecranizat • Blog Cărturești. Iulia Verbancu: Reversul medaliei • Semne Bune. Ion-Valentin Ceaușescu: Poveștile devin realitate: Cornelia Funke – „Inimă de cerneală” • Palarisme.ro: Regina Adevărată (Regina Ținutului Tearling #1) * Cimitirul Animalelor (1983) – Stephen King • Dodo Niță/Benzi desenate românești: Mihai Spătariu, “Swami Prem Sundar”, un personaj de legendă • Irving T. Creve/Golem 14: Explozia de la sfârșitul secolului al XIX-lea • Daniel Timariu: Jumper (2008) […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

schimbcartisf.wordpress.com/

BLOG DE SCHIMBAT CĂRȚI SFFH

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: