Despre Ascension, o miniserie de filme SF


Ascension este o miniserie de trei episoade SF de câte o oră jumătate. Se spune că vor continua cu încă trei. Seria nu are recenzii prea bune, majoritatea fanilor SF fiind dezamăgiți de ideile din film, de actori, de scenariu, de efecte și de multe altele. Dar care este ideea și de unde supărarea?

La începutul primului episod, dacă nu citești anterior o recenzie, ai impresia că urmărești un film SF veritabil, cu o navă spațială trimisă prin anii 60 să colonizeze o planetă îndepărtată. Totul se dă peste cap la sfârșit când ne este dezvăluit un secret bine ascuns. De fapt nu este o navă spațială ci este un turn de metal. De fapt nu zboară ci este bineancorată în pământ. Și de fapt nu colonizează o planetă ci este un experiment social. Din păcate, nici până la sfârșitul ultimului episod nu ne este prezentat scopul acestui experiment. Bine, se spune ceva de Christa și de așteptările savanților, dar foarte vag.

Ideea în sine mi se pare fascinantă. Un experiment social, îmbrăcat cu aura salvării umanității. Pe navă se crează o minicultură locală, cu zile de sărbătoare, cu momente de comemorare, cu obiceiuri și eroi. Bineînțeles că tarele societății umane sunt și aici prezente ba chiar exacerbate de numărul mic de oamenii (600) și de condițiile de locuit. Societatea este împrțită în cel puțin trei clase. Cei de pe punțile superioare: au acces la spații largi, distracție, băutură fină și mâncare pe săturate, cei de pe punțile inferioare, indivizi ce întrețin nava, se ocupă de fermă și de altele, și a treia clasă este fomată din copii apăruți ilegal. Un fel de clasă a bastarzilor. O noutate. La fel ca în „Snowpiercer” cei defavorizați par gata oricând dispuși să se revolte.

ascension-2

Împărțirea în clasa sociale a unui grup mic de oameni are ceva grotesc. Lucrurile nu degenerază atât de rău ca în „Împăratul muștelor”, dar nici bine nu este. Cuvintele lui Brad, din Interstellar: „răul nu există în natură, el este adus și purtat peste tot de oameni” este și aici prezent, în toate momentele importante.

Sunt mai multe probleme în film, observate cu promptitudine de majoritatea fanilor:

  • echipajul este la a doua generație în spațiu, dar nu există niciun efect vizibil asupra lor
  • unde sunt savanții și cercetărorii care se presupune că-i monitorizează?
  • în anii 60, când a plecat astronava, în US exista segregare rasială plus un misoginism exacerbat, era înainte de revoluția sexuală, atmosfera anilor 60 este foarte prost prinsă în film, un exemplu bun este Agent Carter de la Marvel
  • gravitația este uniformă, chiar nimeni de pe astronavă nu sesizează acest aspect?

Dincolo de aceste scăpări, mie seria mi-a plăcut. Aștept cu nerăbdare să apară promisele episoade pentru a vedea cum evoluează micuța Christa, unde a ajuns Aaron Gault și ce se va alege de evadatul John Stokes. Și un PS: sunt unele secvențe de o violență extremă, greu de înțeles și digerat.

Anunțuri

Un comentariu

  1. […] 14 martie: Pagina cititorului de fantasy: Corvus de Paul Kearney • Jurnalul unei cititoare: Recenzie: Regele șobolan de China Miéville • Cultural SF and Movie Learnings: „Robodiseea”, antologia SRSFF 2016 • Dodo Niță/Benzi desenate românești: România Literară despre benzi desenate • Literatur co. AZ: creșterea și descreșterea unui vampir • Daniel Timariu: Despre Ascension, o miniserie de filme SF […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

schimbcartisf.wordpress.com/

BLOG DE SCHIMBAT CĂRȚI SFFH

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: