Scurt metraje SF #1


Scurt metrajele SF sunt povestiri vizuale. Așa cum cum față de romane povestirile sunt mult mai simple, având, de multe ori, o mică poantă finală, tot așa scurt-metrajele sunt varianta scurtă a lung-metrajelor punând accentul pe drame personale sau de situație. Majoritatea sunt independente, cu bugete mici sau foarte mici, multe sunt filme de amatori, filme de studenți în care joacă actori amatori, în puține cazuri alături de actori profesioniști. Avantajul lor este durata scurtă, numărul mare, temele extrem de diverse și oferta gratuită. Mult talent, idei faine și entuziasm.

Abe

Un film SF și horror despre un robot care se autopsihanalizează în căutarea iubirii, sensului vieții și chiar a sufletului. Din păcate, căutarea este una mecanică, tehnicistă, robotică.

Filmul începe cu o scenă comună, o tânără femeie este legată pe un scaund medicinal alături de o măsuță cu multe cuțite. De după o perdea semitransparentă își face apariția un robot. Fostul majodorm începe un monolog despre suferința și căutările lui de a înțelege oamenii. Sunt oare roboții capabili de iubire, de sentimente, de vise? De la Asimov avem această temă recurentă în filmele cu roboți. Prin ce diferă acest scurt-metraj? Prin lipsa unei povestiri coerente și prin finalul sângeres.

Muzica, efectele și cadrele sunt excelente.

„Girl and Robot” – by The Animation Workshop

Tot cu o fată și un robot, dar altfel.

Cockpit: The Rule of Engagement

Film SF de scurt metraj, premiat în 2011 ca cel mai bun fil science-fiction la Action on Film International Film Festival, USA.

Într-un viitor îndepărtat oamenii sunt în plin război cu o rasă agresivă de extratereștrii (Tarced) ce au o însușire ieșită din comun, pot controla mintea umană. Pentru a opri invazia stații de luptă sunt amplasate în tot sistemul solar executând misiuni de bombardament și de apărare. Dintr-o astfel de misiune un echipaj se întoarce fără un membru. Căpitanul stației este pus în fața unei decizii grele, cu atât mai grele cu cât pilotul are tot mai puțin aer. El trebuie să decidă dacă permite sau nu intrarea pilotului pe stația de luptă. Cu alte cuvinte, a fost sau nu contaminat?

Un mic-film indie sf excelent. În rolul căpitanului este Ronny Cox. Filmul a costat trei mii de dolari.

Vacuity

A primit numeroase premii la diverse festivaluri de scurt-metraje. Este un proiect studențesc.

Tot filmul se desfășoară într-o ecluză de pe o stație spațială cu mari probleme. Căpitanul este presat să găsească o soluție pentru daunele existente. Aerul este tot mai puțin, costumul spațial este compromis iar calculatorul de bord raportează daune peste tot. Bombardat de informații diverse, incapabil să repare daunele și presat de conducere să aștepte rezolvarea problemei, Alan Brahm trebuie să decidă între salvarea lui și salvarea celorlalți membri ai echipajului. Finalul este emoționant.

Filmulețul are unele neclarități. Nu știm de unde sunt problemele și mai ales cum ar fi putut el fi salvat dacă se desprindea de stația spațială când oricum nu mai avea aer. Că stătea sau pleca ar fi avut același sfârșit.

A Darwinian Future

Un film cu doi actori amatori și un cameraman. Procesarea a fost făcută pe un calculator personal. O reușită.

Într-o lume distopică tehnologia telecomunicațiilor este foarte avansată. Ca în multe alte filme sau povestiri avansul tehnologic este suprapus peste degradarea societății. Oamenii nu mai sunt ființe ci carduri electronice de identitate citibile wireless. Mizerie, droguri, contrabandă și o poliție abuzivă. Un tânăr caută o nouă identitate, una cumpărată de la un dealer de colț de stradă. Până la activarea cardului o patrulă de poliție, reprezentată printr-un robocap cu ochi fosforescenți, îl scanează găsindu-l numai bun pentru exterminare. Are loc o luptă la finalul căruia de așteaptă o surpriză, interesantă zic eu.

Proximity

Nu este un film în sensul clasic de SF, dar mi-a plăcut povestea.

Patru bărbați sunt duși legați și cu cagule pe cap într-un van. Când sunt scoși din mașină și lăsați liberi doi dintre ei fug imediat. Nu peste mult timp ceva le explodează la glezne rupându-le picioarele. Jake, unul din cei patru prizonieri privește toată scene și înțelege că mecanismul dela gleznă lucrează în tandem cu mecanismul identic de la glezna prizonierului de lângă el. Aparent leșinat sau mort. Cele două mecanisme explozive au un senzor de proximitate. Dacă distanța este prea mare explodează. Profitând de lipsa paznicilor fuge în spate cu celălalt.

Efectele vizuale sunt foarte bune, la fel și jocul actoricesc.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

schimbcartisf.wordpress.com/

BLOG DE SCHIMBAT CĂRȚI SFFH

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: