Poltergeist (cronică de film)


Regizor: Gil Kenan (Monster House (2006) City of Ember City of Ember (2008))
Scenariști: David Lindsay-Abaire (screenplay), Steven Spielberg (story)
Actori: Sam Rockwell, Rosemarie DeWitt, Kennedi Clements, Kyle Catlett, Saxon Sharbino

Poltergeist 1982 este o capodoperă a genului, chiar și prin comparație cu mai celebrele E.T, The Thing, Blade Runner, The Evil Dead, filme de un leat. Se poate spune, fără a greși, că anul 1982 a fost un an bun pentru filme.

Și 2015 a început bine: Mad Max: Fury Road, Avengers: Age of Ultron, Ex Machina, The Age of Adeline, Chappi, Jupiter Ascending și urmează Jurassic World și, cel mai așteptat, Star Wars: Episode VII. Dar, din păcate, Poltergaist-ul anului este slăbuț. Pare mai mult un film pentru copii-adolescenți, făcut să nu sperie prea tare, ci doar așa un pic, cât să țipe fetele de câteva ori, iar băieții să se cocoșească fericiți.

Singurele imagini șocante sunt CGI-urile subteranelor cartierului, sau a cimitirului, mai corect spus. Poate pentru că atmosfera specifică genului, așa cum o întâlnim în The Conjuring sau în The Exorcist lipsește, fiind prezentă doar în scurte secvențe, insuficiente pentru a crea o stare de autentică groază.

Fără a fi explicit voi povesti câte ceva, deci atenție!

poltergeist-poster

O familie cu trei copii, din care o fetiță (Kennedi Clements), de șase ani, simpatică foc, cu amici imaginari, un băiețel (Kyle Catlett), de 10 ani sperios, fricos, dar viteaz la sfârșit – eroul prin care vom urmări povestea – și o adolescentă clasică (Saxon Sharbino): căști în urechi, bârfește pe celular, obraznică cu părinții etc. Părinții sunt mai puțin reușiți. Sam Rockwell pare un tătic-adolescent-întârziat, șomer, fără nici o calitate deosebită. Rosemarie DeWitt, o mămică cu „chiloți triști”, reușește să țipe credibil de câteva ori, dar cam atât. Cei doi nu reușesc să interpreteze niște părinți cu adevărat îngrijorați de răpirea fiicei mici. Această familie-americană lovită de criză poposește într-o casă construită lângă o linie de medie tensiune, peste un cimitir și cu o salcie în curte mai veche decât cartierul.

Ca în Poltergeist 1982 fetița comunică cu strigoiul (interesantă definiția poltergeist dată în film) prin intermediul televizorului. La început totul pare un joc, entitatea fiind prietenoasă cu Madison, iar fetița înțelegătoare cu el, empatizând cu problemele celor de dincolo. Adevărata fața a personajului supranatural, răutăcioasă și crudă, apare atunci când adulții sunt plecați de acasă, iar copii rămân în grija adolescentei Kendra. Răpirea lui Madison și încercarile nereușite de a face rău celorlați doi copii îi conving pe scepticii părinți că ceva necurat se petrece. Familia apelează la un grup de studiu de la universitatea locală și la un personaj pitoresc gen Indiana Jones pentru a o readuce înapoi pe fetiță și pentru a salva familia de strania apariție.

Povestea e stereotipă, plată, fără surprize. Cele câteva elemente pozitive nu salvează ansamblul. Finalul este într-o notă umoristică ce mă face să reafirm că filmul este făcut pentru copii-adolescenți.

Dacă aveți un proiector și o curte la dispoziție, faceți o proiecție pentru tinerii din zonă și vă veți distra de minune 🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

schimbcartisf.wordpress.com/

BLOG DE SCHIMBAT CĂRȚI SFFH

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: