Tomorrowland (cronică de film)


Filmul vine cu o doză de optimism în genul poveștilor Disney, dar acum trecând de la o Cenușăreasă dintr-un oarecare regat, la întrega lume. Avem o lume a adulților blazați și obișnuiți să privească cu detașare la lenta, dar inexorabila distrugere a planetei și în contrapondere avem o mână de copii supradotați, recrutați de o puștoaică pistruiată, o „inteligență artificială” programată să-i găsească pe acei copii, suficienți de inteligenți și preocupați de viitorul omenirii încât să ofere o șansă de a stopa inevitabila distrugere a planetei.

walt-disney-movie-tomorrowland-2015

Acțiunea curge rapid sărind peste explicații inutile. Elemente din Man in Black și Terminator se întrepătrund pe fondul liniștit, lipsit de violență explicită, a filmelor Disney. Eroii din film sunt copii și adolescenți, chiar dacă apar și persoane mature aceștia au o poziție periferică și bivalentă. În schimb, cei tineri sunt clar angajați în salvarea omenirii.

O figură aparte face personajul Frank Walker, jucat de Clooney, un individ morocănos retras ca un călugăr departe de lume și care ajunge din întâmplare să fie ghidul tinerei Casey Newton în Tomorowland.

Fără a desconspira prea mult din intriga filmului, acesta se desfășoară pe trei planuri. Pe primul se află lumea ideală, Jules Verniană condusă de oameni de știință și înțelepți. O lumă utopică aflată tot pe Pământ, dar într-o altă dimensiune la care se ajunge prin intermediul unei insigne. Insigna folosește ca element de identificare a locuitorilor din Tomorowland și permite accesarea portalului de trecere. Aceeași insignă folosește și pe post de prezentare demonstrativă a lumii utopice, candidaților selectați. Tomorowland oferă o lume lipsită de conflicte, lăcomie sau egoism. O lume în care mijloacele de transport sunt nepoluante și circulă în toate direcțiile, peste tot sunt spații verze de recreere și bazine de apă tridimensionale. Din același megacity sunt lansate rachete spre alte planete. Arhitectura orașului este futuristă, un pic în stilul imaginat prin anii 60-70 ai secolului trecut.

Pe al doilea plan, cel real, în care se desfășoară acțiunea, avem o societate umană ante-apocaliptică, măcinată de conflicte generalizate, de o încălzire a climei de neoprit, de poluare și de capriciile vremii care fac ravagii. Ca o cireașă pe tort, NASA desființează programul spațial ca fiind inutil. Pare a fi un Pământ aflat cu puțin timp înaintea evenimentelor din Interstellar, iar Casey Newton o Mackenzie Foy la fel de inteligentă, la fel de curioasă și la fel de nedumerită de pasivitatea adulților. „Can we fix it?” este întrebarea care le leagă strâns pe cele două personaje.

Pe al treilea plan este Tomorowlandul din prezent. Departe de a mai fi acel oraș strălucitor care furase, în copilărie, imaginația lui Frank, orașul decăzuse și se ruinase din cauza pesimismului și egoismului guvernatorului Nix.

Pe aceste trei lumi, care se întrepătrund mai profund decât pare la prima vedere, se joacă viitorul omenirii.

Liantul tuturor evenimentelor, sursă a lor și fir călăuzitor este Athena (zeița înțelepciunii la vechii greci!), o IA programată să găsească și să aducă în Tomorowland copii și maturi implicați activ în salvarea omenirii de la inevitabila apocalipsă. Rolul este excelent jucat de către foarte tânăra Raffey Cassidy. Un personaj memorabil care se alătură altor copii inteligențe artificiale, cum ar fi: David din A.I. sau Ethan din serialul Extant.

Un film care se adresează, în primul rând, copiilor și adolescenților. Urmăriri, rezolvări în ultima clipită, rachete, peisaje memorabile și multă bună dispoziție. Caracterele negative sunt îngroșate pentru a fi clar vizibile și puse în situații comice pentru a le sublinia grotescul și prostia. Mai ales că în opoziție avem copii superdotați care își corectează părinții și îi ajută pe adulți să salveze lumea. O utopie drăguță, un film de vară plăcut și instructiv.

Reclame

2 comentarii

  1. Imi place recenzia ta. M-ai facut sa vad Tomorrowland dintr-o alta perspectiva. Poate ca eu am ratat cateva dintre aspectele bune, dar acum simt ca vreau sa il revad. Cred ca este si vina mea ca mi s-a parut o porcarie, pentru ca m-am dus la el asteptandu-ma la altceva. Vad, totusi, ca tu ai mers cu mintea deschisa, si ai scris niste chestii cu care sunt de acord. Daca te intereseaza, uite aici si recenzia mea:
    https://filmulzilnic.wordpress.com/2015/05/21/tomorrowland-brad-bird-2015-recenzie/

    1. Știi cum se zice: la teatru mergi după ce ai citit piesa sau recenziile, la film mergi fără să fi citit nimic în prealabil 🙂

      Am făcut un grup pe facebook pentru filme sf & f : https://www.facebook.com/groups/369135486605583/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri-recenzii carti, aparitii editoriale, creatii literare, lifestyle

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

schimbcartisf.wordpress.com/

BLOG DE SCHIMBAT CĂRȚI SFFH

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: