Sense8 – serial


Sense8

sense8Un grup de opt oameni provenind din culturi diferite Sun Bak (Doona Bae – Corea), Will Gorski (Brian J. Smith – polițist din Chicago), Riley (Tuppence Middleton – DJ în Londra, de loc din Islanda), Capheus (Aml Ameen – Africa), Lito (Miguel Ángel Silvestre – Mexic), Nomi (Clayton – San Francisco), Kala Rasal (Desai – din India) și Wolfgang (Riemelt – Berlin), se trezesc brusc legați între ei telepatic (mental). Încet-încet, episod cu episod ajung să se cunoască și să-și cunoască noile facultăți. Conexiunile sunt în general unu-la-unu, pe bază de afinități și experiențe personale. Dar legăturile pot fi și multiple. Astfel cei opt ajung să se cunoască, să se ajute, să dialogheze și chiar să stabilească relații sentimentale. Poate momentul cel mai sugestiv, pentru ceea ce au devenit, este concertul din Islanda, când rând pe rând fiind spectatori la concert își rememorează nașterea. O reușită greu de egalat.

Cei opt formează un grup („cluster”) și sunt numiți „senzoriali”.

Serialul începe cu sinuciderea „mamei” celor opt telepați. Mamă nu în sens biologic, bineînțeles, ci în sens mental. Ea le lasă moștenire darul telepatic. La început nu este explicat de ce și cum au fost aleși cei opt. Știm doar că există un mijlocitor, Jonas Maliki și o agenție guvernamentală care încearcă să pună mâna pe acești „bolnavi”. Asemănarea cu seria X-Men este izbitoare, avem o parte bună cu Jonas ca sfătuitor și o parte rea „Biologic Preservation Organization”, condusă de dr. Matheson (sau dr. Friedmann sau Dr. Ellison). Aparent cei opt nu au nici o calitate deosebită care să-i califice pentru nivelul doi al omenirii, dar de fapt calitatea lor este invizibilă ochiului liber. Abia în episodul nouă aflăm că este vorba de o mutație genetică (Psycellium – sistem nervos psihic ce conectează oamenii – teribilă găselniță). Nici urmăritori lor nu sunt oameni obișnuiți, sunt o specie de oameni care și-au pierdut sufletul. Aceștia sunt numiți „Șoapte”.

Antagonismul celor două tabere este evident. Senzorialii sunt tot numai dragoste și iubire pe când șoptitorii sunt reci și fără suflet. Aceste caracteristici sunt exacerbate și constituie esența serialului. Partea SF trece pe plan secund fiind expediată în câteva cuvinte de Jonas: ei există de la începuturi și sunt vânați de ceilalți. Sunt o nouă specie de oameni rămânând totuși oameni (Will Gorski face remarca „nu mă simt diferit”), diferențele dintre ei și restul oamenilor (să le zicem normali), fiind mai mici decât între specii de maimuțe. Practic câțiva cromozini sunt „altfel”.

Serialul începe să capete consistență de pe la episodul șase. Primele sunt de încălzire.

Printre actori: Brian J. Smith (Lt. Matthew Scott din regretatul serial SGU Stargate Universe), Tuppence Middleton (The Imitation Game, Jupiter Ascending), Aml Ameen (The Maze Runner), dar preferata mea este Doona Bae (Cloud Atlas, The Host, Jupiter Ascending).

Regia este semnată de frații Wachowski, așa se explică puternica prezență a LGBT și a infracționalității. Multe scene explicit sexuale, fără nici o legătură cu acțiunea, și dialoguri fără nici o miză sau bombastice. Nu-l recomand pudibonzilor. De la episodul șapte acțiunea începe să se anime și să capete sens. Sper să-i țină.

PS pentru cine e interesat de comparații, da e mai bun decât catastrofa numită Jupiter Ascending 🙂

Anunțuri

2 comentarii

  1. Am auzit multe lucruri bune despre el in ultimele zile. Povestea pare interesanta – poate ca am sa ii dau si eu o sansa.

    1. Pe mine m-a prins 🙂 chiar dacă secvențele explicit gay mă cam bagă în ceață (ca să fiu clar: nu le văd relevanța, de fapt, toți sunt extrem de deschiși spre sex, chiar și Kala o credincioasă hindusă ce provine dintr-o cultură rigidă).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

schimbcartisf.wordpress.com/

BLOG DE SCHIMBAT CĂRȚI SFFH

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: