Alisee, o Mașină cu toane


În revista Helion Online, numărul 57, noiembrie – decembrie, 2015 a fost publicată povestirea „Alisee, o Mașină cu toane”. Povestirea este SciFi, subgenul Space Opera și am scris-o acum un an pentru o antologie de povestiri Space Opera. Cum, necum mi-a fost trimisă înapoi pentru corectură și eu – slavă ție jobule, că tu îmi bagi în buzunar și tot tu mă hipnotizezi spre a nu face nimic la timp – am uitat-o într-un sertar virtual, pentru aproape un an. Când, minune, a apărut de sub un strat de praf, tușind și lăcrimând. Am periat-o și corectat-o și iat-o în haine de gală, direct în paginile revistei Helion Online (îi țin pumnii să apară și în versiunea tipărită).

Și acum povestea (un fragment, restul în revistă):

Alisee, o Mașină cu toane

Pentru domnul Eugen Mihalache, medic pe astronava Alisee, viața s-a curmat brusc, cu toate că nimic nu o prevestea.

Se găsea în compartimentul containerelor de hrană uscată când și-a amintit că sus, la nici trei metri, lăsase o casetă cu un supliment de mâncare. Dulciuri, ciocolată, fructe confiate și niște fire de tutun. A urcat greoi, încă amorțit de lunga stare de somn indus, până a găsit ceea ce căuta. A desfăcut nerăbdător caseta de plastic și a băgat hulpav în gură câteva bucăți aromate de caise. Apoi a pornit pe drumul de întoarcere. Sau, altfel spus, pe ultimul drum. Pentru că, din păcate, viața i s-a scurs brusc printr–o scurtă smucitură anunțată de o alunecare grăbită.

Căzând, s–a gândit că mare lucru nu avea să i se întâmple, distanța nu era prea mare. Era într–o salopetă rezistentă prevăzută cu un mic exoschelet și, în plus, chiar dacă, Doamne ferește, și-ar fi rupt ceva, peste două ore se va fi trezit Goran, comandantul astronavei, care imediat îl va căuta, găsi și pune în MedPod.

Și așa ar fi stat lucrurile dacă nu și–ar fi lăsat la baza containerelor echipamentul autonom format din cască și instrumentalul medical. Evident că nu aveau ce căuta acolo, dar domnul Mihalache, mânat de pofte, le–a târât după el ca parte a întâlnirii fatale ce avea să urmeze. Când și–a adus aminte de ele, era prea târziu pentru a le mai evita. A înghițit în ultimele fracțiuni de secundă bucata dulce–acrișoară de caisă confiată și a căzut cu ceafa pe suprafața tare și rotunjită a căștii.

În mica sală ce conținea containerele de hrană uscată s-a auzit un pocnet surd, urmat de un oftat adânc, după care liniștea a luat în stăpânire toată astronava.

Așa cum se întâmplă de multe ori, o greșeală este urmată de alta sau, altfel spus, o eroare declanșează alte erori până în momentul producerii unei catastrofe, după care nimic nu mai contează pentru că nimic nu mai este așa cum a fost. Și, în acest caz, perioada de nici o oră și jumătate, scursă între ieșirea lui Mihalache din cuvă și dispariția lui completă de pe senzorii Mașinii, a produs o profundă mirare, dacă putem folosi termeni omenești când descriem procesele de analiză ale unei mașini, în circuitele și rutinele calculatorului. Fără să facă legătura între pocnet și dispariția prezenței termice a omului, Mașina a intrat într–o lungă serie de autoverificări încercând să afle o explicație logică în absența lui Mihalache în locurile și sub formele cunoscute.

Continuarea în revista Helion Online.

PS dacă v-a plăcut, dați un semn că mai am două (a se citi: doar două) povestiri din același univers și cu, aproximativ, aceleași personaje 🙂

Despre povestire

Lucian-Dragoș Bogdan: „O combinaţie superbă de călătorie spaţială, conflicte de programare ale inteligenţelor artificiale şi anchetă poliţienească de tip „cameră închisă”, garnisită cu umor fin.”

Assassin CG: „Recitirea am făcut-o cu zâmbetul pe buze, dar doar pentru că mi-am amintit unele dialoguri. Ea este o povestire serioasă care arată că acțiunea dintre om și IA poate căpăta trăsături comico-tragice. Sper totuși că IA nu va avea caracteristici antropomorfice de tipul celor prezent(at)e aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dianthaa Dabbles

in reviewing, cosplay, sewing and others

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

Galaxia 42

Povestiri science-fiction și fantasy

Blog.Tritonic.ro

Cititul nu dăunează sănătății!

Clubul de SFF Galaxia 42

Clubul de literatură și arte science-fiction și fantasy Galaxia 42

cărți ce tind spre infinit

"Dintotdeauna fusese preocupat de infinit." (Eugen Cadaru)

ansiblefest.wordpress.com/

Festival de ciencia ficción feminista /// Zientzia-fikzio feministaren jaialdia

SZABLOG

HENRY SZABRANSKI

Solarcide

The home of dark and weird fiction.

Alex Fliker's blog

Sharing my experience!

neverendingfantasy

The fantasy world creator

Rândurile Evei

Nu ești niciodată singur dacă ai o carte lângă tine.

%d blogeri au apreciat: