Sefisme – ianuarie 2016


Am ajuns la al treilea articol din seria „Seriale SF”, găzduit de Gazeta SF și îngrijit de redactorul-șef al revistei, Alex Lamba. În acest episod scriu despre serialele: The Whispers, Penny Dreadful, Under the Dome, Extant și Defiance.

***

Am reușit să termin o povestire pentru antologia Robodiseea, antologie coordonată de SRSFF. Sper să am mai mult noroc decât anul trecut.

***

Pe 15 ianuarie am citit, a doua oară, o povestire în cadrul clubului. Povestirea va apare în numărul aniversar al revistei tipărite Helion (au trecut 35 de ani de existență a revistei Helion!). A fost primită bine, spre foarte bine, iar eu am fost foarte emoționat. Criticile au vizat, în principal, finalul povestirii, majoritatea colegilor sugerând un final mai clar sau chiar o continuare mai amplă. Poate un roman. La ședina asta a participat și fiica mea cea mică, Andreea. Povestirea va apare și în volumul de povestiri, aflat în pregătire.

helion-citeste-daniel-timariu

***

Acum un an eram primit ca membru al Clubului Helion. A fost un moment emoționant și important pentru mine. Emoționant, pentru că, la nici două luni de la prima întâlnire cu membrii clubului, eram primit cu brațele deschise. Important, pentru de acum făceam parte din fandomul activ. La un an de la acel moment am fost ales vicepreședinte al Clubului Helion, având ca sarcină principală: comunicarea online.

***

Colegul Darius Luca Hupov, căruia îi sunt un fel de ucenic în treburile organizatorice din club, și-a împlinit o veche și arzătoare dorință. Cu ajutorul lui Cornel Secu și a lui Lucian-Vasile Szabo, la editura Eurostampa, colecţia Insolit, i-au fost prinse cele mai bune povestiri într-un volum de colecție „Elegie pentru un triunghi” . Volumul are trei părți. Prima conține șase povestiri soft SF, a doua conține mai multe povestiri scurte, iar ultima e formată din mici povestiare, schițe și pastișe. Cele șase povestiri din prima parte sunt extraordinare și relevă fanilor SF un scriitor de forță. Toate povestirile sunt scrise în anii 90, dar scriitorul a promis că va reveni cu noi povestiri cel puțin la fel de interesante. Spor la scris și baftă la publicat!

 

***

Revelionul SF, organizat de Clubul Helion din 1985, s-a desfășurat în noaptea dintre 29 și 30 ianuarie 2016. Este al doilea revelion se-fe la care particip și cel mai reușit! Locul de desfățurare a fost Casa Politehnicii nr. 2 din Timişoara (fosta Casă a Universitarilor), dar, spre deosebire de anul trecut, am avut la dispoziție sala mare. Asta ne-a pus aripi la picioare și am dansat pe rupte. Au fost o mulțime de concursuri. Eu nu am câștigat niciunul, în schimb am câștigat la tombolă, țuicomicina de mai jos (produs de înaltă calitate, marca Meâtre). Mai multe detalii, aici.

revelion-sf-2016

 

***

De citit am tot citit. Toate revistele sf online și câteva volume. Cel mai interesant a fost romanul „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood. Scriitoarea prezintă drama societății americane, care trece de la democrație la o dictatură teocratică, prin ochii unei femei obișnuite, fiică de feministă, prietenă cu o homosexuală, soție și mamă. Modul în care se ajunge la dictatură, nu ne este explicat pas cu pas. Dar înțelegem din comportamentul personajului principal, că nici lor nu le este mai clar. Pur și simplu, dictatura se instaurează subtil, având ca aliați frica, comoditatea și lașitatea majorității. Frapantă este voita neclaritate a valorilor morale clamate ca bune în noua societate, sau a celor rele din vechea societate. Discursurile Mătușilor sunt atât de credibile, încât ai impresia că salvarea societății actuale nu poate fi făcută decât prin anihilarea libertăților de orice fel. Desigur, ca în orice distopie, unii sunt mai egali ca alții. O carte scrisă pe un ton moale, plin de remușcări și feedbackuri dureroase. Un roman care pe mine m-a apăsat pe piept făcându-mă să empatizez cu eroina principală, de la început până la sfârșit. O capodoperă SF, ce poate sta, cu mândrie, alături de 1984 sau de Ferma animalelor.

margaret-atwood-povestea-slujitoarei

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

schimbcartisf.wordpress.com/

BLOG DE SCHIMBAT CĂRȚI SFFH

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: