Din pământ (povestire)


Prima mea pasiune, între toate cele, este literatura se și fe, bineînțeles. Citiul ei. Mai de puțin timp și scrisul. Dar printre volumele afiliate genului, strecor și texte din alte universuri. Mai un fantasy de la George R.R. Martin sau de la Terry Pratchett, mai un horror de la H.P. Lovecraft, Stephen King, Koji Suzuki sau chiar Poe (atunci când cerul este acoperit de lungi mobiusuri croncănitoare). Astfel că, prins de microbul atmosferii apăsătoare, am scris câteva povestiri neSF. Din care, una mai răsărită, a apărut în numărul 58 ianuarie-februarie al revistei Helion Online

Din pământ

Zi după zi, în cabina încinsă a excavatorului. Înconjurat de fier ruginit, de butoane de plastic, de geamuri murdare, prin care lumea se vede estompat, și zgomotul hipnotic al aparatelor. Din când în când, pocnind dureros în ureche, micile difuzoare ascunse în căști îi transmit, impersonale și mecanic, instrucțiunile șefilor de șantier. Cu cât mai mulți șefi, cu atât mai mare șantierul. Ca și cum mărimea necesită mai multe capete și mai multe brațe, care să se miște și să agite. Cât de inutilă este această agitație și cât de lacomă este pofta de distrugere.

Pământul, din el venim cu toții și în el ne întoarcem. Zeu și zeiță deopotrivă. Acum îl acoperim cu beton, rănindu-l și sufocându-l sub mizeria noastră cenușie. Acum, noi îl îngropăm pe el, nu el pe noi. O răsucire nefirească a naturalului.

Lama excavatorului mușca din pământul unsuros, plin de grăsimi, plin de viață, mustind de bogății. Un abur jilav se ridica, pătrunzând până la el în cabina climatizată, amețindu-l și făcându-l să viseze. Alarma roșie de pe bord și strigătul ascuțit al unui șef îi străpunseră timpanele, făcând să-i zvâcnească incontrolabil mâna spre butonul de oprire. Ceva se întâmplase și, după mișcările agitate ale celor de afară, putea înțelege că se petrecea ceva sub lama uriașă a excavatorului.

Nimic deosebit, nimic din ceea ce nu mai văzuse până acum. Ziduri și cărămizi pătrunse de apă și de mii de rădăcini firave în căutare de săruri. Alte și alte cetăți, pe care istoria nu le mai știa, înghițite de pământ, puse la păstrare pentru banchetul final, care îi aștepta pe toți. Admiră și el, alături de ceilalți, zile în șir și apoi săptămâni, care se transformară în luni, cum, sub migala arheologilor, zidurile prind contur, apoi cum camerele se descoperă precum petalele unei flori, dezvelind comori din alte vremuri, unelte, oale, bani, cuie și uneori oase înnegrite de vreme, oase cât o mână de vreascuri, ascunse sub pânzeturi colorate și catarame încă strălucitoare. Oase care nu mai aveau nimic uman, până craniul, despuiat de orice ornament, de orice frumusețe, se arăta timid de sub grămada de zdrențe, privind mirat prin găvanele goale mașinăriile și oamenii ciudați din jurul lor.

Cimitire de oameni, cimitire de animale și, lângă ele, cimitire de cetăți. Înlănțuiți cu toții într-o horă a morții, uniți nu de mâini, nu de iubire sau ură, uniți de pământul pe care el, cu mașinăria din fier ruginit, trebuia să-l scoată, să-l desfacă impudic, eliberându-i din strânsoare pe cei ce i s-au închinat acum multe milenii.

Povestirea se continuă în Revista Helion.

Despre povestire

Blogul Assassin CG: „O povestire care mi-a adus aminte de romanele lui de Serge Brussolo. Dacă totuşi personajul principal nu era nebun?

Lucian-Dragoș Bogdan: „Genul de haunting story, ţesută pe un fapt banal – viaţa unui muncitor de şantier, care excavează locurile pe care urmează să se construiască autostrăzi şi blocuri. Un text dens, o îmbinare extrem de natural realizată între real şi fantastic, cu o scriitură care te poartă într-o curgere căreia îţi este greu să i te împotriveşti.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri-recenzii carti, aparitii editoriale, creatii literare, lifestyle

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

schimbcartisf.wordpress.com/

BLOG DE SCHIMBAT CĂRȚI SFFH

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: