Omul fluture, un policier-cyberpunk


omul-flutureDupă romanul SF „Vraciul de pe norul interior” și romanul polițist „Pânza de paianjen”, iată că Lucian-Dragoș Bogdan, unul dintre cei mai prolifici scriitori de SF din noul val, câștigător al premiului RomCon 2015 Suceava la secțiunea „cea mai bună povestire” și al concursului Helion 2015 (cu proza care a fost publicată în nr. 58 din Helion Online), revine cu un roman original, ce combină povestirea polițistă cu un fond SF. De data asta, alături de Lucian, regăsim o scriitoare talentată, cunoscută din paginile revistelor de specialitate, și ale antologiilor „Cele mai bune proze ale anului 2013” și „Bumerangul lui Zeeler” (antologie digitală a Gazetei SF 2014). E vorba de Teodora Matei.

Omul Fluture” este un CyberPunk, prin tematică și referințe. Oamenii sunt sufocați într-o societate anarhică, în care poliția este depășită de noile tehnologii, chiar dacă tehnologiile bionice par a fi la ordinea zilei, o societate în care prezența în Rețea este o necesitate a prosperității, iar expulzarea înseamnă pierderea identității, a banilor și a oricăror speranțe de mai bine. Luptele dintre mafiile cyberspațiului răzbat și în stradă, amestecând totul într-un caleidoscop de lumi virtuale și realități autoimpuse. Personajele își pierd și ele din claritate, devenind când rele, când bune, după cum autorii îi scot în prim plan sau îi ascund în vorbele celorlalți. O tehnică interesantă, care reușește să ofere un joc de perspective, dar care are și riscul de a subția credibilitatea lor. Pe acest fond, specific literaturii cyberpunk, autorii brodează o intrigă polițistă, cu două personaje aflate într-o permanentă hârjoană verbală și sexuală. Un polițist de tip clasic, cu familie și vederi oarecum limitate și o superpolițistă, pe jumătatea cyborg, plină de steroizi și hormoni. Cei doi cybPolițiști intră brusc în lumea Rețelei, lovindu-se de cutume, tehnologii, personaje virtuale, atacuri cybernetice, corporații lacome, în încercarea sisifică de a le destructura și de a regăsi normalitatea într-o lume cu multiple realități.

Un roman bun, scris cu multă pricepre și înțelegere a celor două genuri abordate: cyberpunk și polițist.

Romanul poate fi cumpărat de pe Libris.ro.

Tot articolul poate fi citit pe Helion Online #59, februarie-martie 2016.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Editura PAVCON

Cartea îl face pe Om. Noi facem Cartea!

ZUTV | ZU TV

zutv, distractie, fun, cool

HelloTaste.ro

Descopera pe HelloTaste.ro retete culinare delicioase, sfaturi si trucuri utile de incercat in bucatarie si idei interesante de la chefi celebri si pasionati de gastronomie.

Helion Online

Revista de Arte S.F. si F.

Gazeta SF

Science fiction pe pâine!

Dianthaa Dabbles

in reviewing, cosplay, sewing and others

Beleg

(naučna) fantastika kratka priča aforizam haiku haiga haiku strip

SW

Literary Blog

Galaxia 42

Povestiri science-fiction și fantasy

cărți ce tind spre infinit

"Dintotdeauna fusese preocupat de infinit." (Eugen Cadaru)

ansiblefest.wordpress.com/

Festival de ciencia ficción feminista /// Zientzia-fikzio feministaren jaialdia

SZABLOG

HENRY SZABRANSKI

Solarcide

The home of dark and weird fiction.