Seriale noi, sezoane noi sci-fi #5


jessica-jonesJessica Jones

Din aceeași echipă Marvel cu Agent Carter, Jessica Jones (Krysten Ritter, într-un rol ce o va defini de acum înainte) este un personaj aflat într-o oarecare antiteză. Amândouă sunt femei dure, ce pot duce pe cont propriu investigații detectiviste, altfel, până nu demult, rezervate eroilor de sex masculin. Dar la cam atât se reduc calitățile comune (ah, bine, amândouă sunt frumoase și sexi). Restul le despart, precum Moise Marea Roșie. În timp de Agent Carter își desfășoară activitatea imediat după cel de-al doilea război mondial, într-o atmosferă tipică americii ante-revoluța-sexuală, Jessica Jones este o super eroină modernă, nu doar ca erou Marvel, ci și ca femeie independentă și pe picioarele ei. În timp de Carter este mereu în mijlocul atenției, măcar pentru că e singura femeie agent, Jessica este într-o permanentă căutare a singurătății, fiind retrasă și nedorind publicitate. Nici că se puteau două firi mai diferite.

Atmosfera serialului e una noir, o realizare deosebită ce se constituie într-un personaj secundar viu și un cadru atent lucrat. Jessica, la rândul ei, e un fel de Malcone feminin: alcoolică, cinică, lapidară în vorbă, încăpățânată și rebelă. Puterile X îi sunt de ajutor și se folosește de ele de câte ori are nevoie, dar, un nota bene, Jessica conștientizează pericolul superputerilor și suferă de pe urma acestui nedorit talent. Intriga cuprinde și alți supereroi secundari din universul Marvel, cum ar fi Kilgrave, pe numele său complet Dr. Zebediah Killgrave sau The Purple Man (simpaticul Dr. Who – David Tennant) – un individ cu puteriparanormale, care prin feromoni poate controla mintea celor din jurul său, pe o perioadă limitată, Luke Cage, cunoscut și sub numele de Power Man (Mike Colter).

Alături de Daredevil și Agent Carter, Jessica Jones este unul din cele mai bune seriale SF, din universul Marvel, ce rulează în prezent.

childhoods-endChildhood’s End

Pentru cine a citit excelentul și binecunoscutul roman Sfârșitul Copilăriei de Arthur C. Clarke, miniseria de trei episoade va fi o cruntă dezamăgire. Sau poate nu. Ca să mă fac mai clar înțeles ar trebui să reiau, pe scurt, intriga romanului. Așadar: cândva, poate chiar în zilele noastre, cînd omenirea are ochii ațintiți spre stele și, ce prozaic, spre asteroizii plini de minerale, cerul este acoperit de mari nave spațiale, evident, de origine extraterestră. În același timp, toate obiectele zburătoare omenești sunt aduse la sol, iar comunicațiile parazitate. O ființă, numită Karellen, ce se recomandă ca ambasador, preia controlul omenirii. Desigur, nu toți oamenii acceptă controlul exercitat de cei numiți de acum Overlorzii (stăpâni) și vor exista oponenți politici și războinici. Însă zarurile au fost aruncate și orice face omenirea pentru a se opune Overlorzilor nu va mai conta. Peste câteva decade personajul Karellen se arată mulțimii, o dată cu desfășurarea ultimului capitol din istoria civilizației umane. Cam asta e povestea în variantă scurtă și fără spoilere. Restul par detalii, dar nu sunt, și diferențele carte-film devin neplăcute. Însă ceea ce deranjează cel mai mult la film, este ritmul lent, aproape didactic în care se desfășoară totul. Spre deosebire de carte, care are și ea suficiente momente prea descriptive, dar oarecum firești într-un roman, filmul ar fi trebuit să fie mai dinamic, scenele mai cursiv filmate și mai logic înlănțuite. Totuși, în final, recomand vizionarea miniseriei, indiferent dacă ați cititi sau nu romanul.

Mai multe serial în Gazeta SF #60, Seriale SF (V).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

schimbcartisf.wordpress.com/

BLOG DE SCHIMBAT CĂRȚI SFFH

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: