„Fete în roșu și alte povestiri polițiste”


Fete-in-rosu_site„Fete în roșu și alte povestiri polițiste” cuprinde șase povestiri polițiste. Deși sunt povestiri, ele au o ordine cronologică și sunt unite prin aceleași personaje și locuri. Inspectorul Ovidiu Danelescu, un burlac slăbănog, taciturn și cafengiu, îndrăgostit de Laura Mederle (jurnalistă la cotidianul local „De Știut”), își conduce anchetele într-un stil original, ajutat de o serie de personaje pitorești: interlopul Dic Păpușa, fost prieten din copilărie (inspectorul este vâlcean și a copilărit în cartierul Ostroveni); parcagiul Florin din Rădăuți (un om al străzii excentric), cel care avea să-i salveze viața la un moment dat; comisarul Boldur, șef și prieten de pahar; agentul SRI Voicu, amic de conjunctură, dar foarte prețios; medicul legist Adrian Voican, un degustător rafinat de vinuri și alții.

Anchetele au loc în București și e posibil să fi comis unele stângăcii. Eu când merg în București stau fie în Dristor, la fratele meu, fie pe Magheru în niște blocuri unde se închiriează apartamente. Așadar, de aceste două locuri vorbesc, mai ales de Magheru, pe care l-am bântuit în unele nopți de insomnie. Restul locurilor, personajele sau non-stopul îndrăgit de inspector sunt fictive și habar nu am dacă au existat înainte de a le descoperi prin ochii lui Danelescu.

Am început să scriu povestiri polițiste în decembrie 2015, la îndemnul lui Lucian-Dragoș Bogdan. Parcă-l aud și acum „trebuie să ieși din zona de confort”, adică să scriu și altceva decât science-fiction. Zis și făcut, într-un week-end am schițat prima povestire „Fete în roșu” și la sfârșitul a două săptămâni am finalizat-o în forma din volum. Apoi au urmat alte două povestiri, în ianuarie și februarie, scrise de plăcere, fără o idee clară de publicare. Totuși, la Final Frontier 2016 l-am abordat pe Bogdan Hrib. Știam de la Lucian că el caută noi talente în zona mystery & crime și i-am povestit pe scurt despre povestirile scrise. A fost una din cele mai scurte și productive discuții. Mi-a spus simplu: vino la mine cu șase povestiri și te public. Mulțumesc Bogdan Hrib!

Și am scris șase povestiri polițiste:

  1. „Fete în roșu”, prima dintre ele, introduce majoritatea personajelor: pe inspectorul Ovidiu Danelescu, iubita lui Laura Mederle, parcagiul Florin de la Rădăuți, comisarul Cristian-Manea Boldur și pe interlopul Dic Păpușa. Dar, foarte important, crează atmosfera și cadrul în care se vor desfășura restul povestirilor: bulevardul Magheru, cu al său non-stop, dintr-un București aflat într-o permanentă stare de ploaie și semiîntuneric.
  2. În „Sinucigașa de la Royal”, lucrurile se mai complică un pic, prin apariția unui personaj dubios și foarte influent: agentul secret Dinu Voicu.
  3. În a patra povestire „Doamna Minculescu” îl introduc pe medicul legist Adrian Voican. Este o povestire aparte de restul, în primul rând pentru că introduc câteva personaje din familia inspectorului, apoi pentru că atmosfera este ceva mai destinsă.
  4. „Scrisorile” a constituit o încercare destul de dură pentru mine. Dacă primele povestiri au o întindere moderată, de 20-25 de pagini, această a patra povestire este dublă. În plus stilul folosit este diferit de restul.
  5. „Atentatele” este o povestire despre terorism și victimele lor. Totuși, nu este una clasică în care teroristul face victime și apoi este prins după o explozivă urmărire. Și aici introduc câte ceva din trecutul inspectorului și, prin raportare la un caz închis, caracterul inspectorului se poate înțelege mai ușor, sau nu. Fiind un caz de terorism Danelescu are ca și coechipier pe agenta Anca Bărbulescu.
  6. „Dublă crimă” este o povestire polițistă ceva mai clasică. Inspectorul este forțat să colaboreze cu polițistul începător agenult Liviu Cocea într-un caz care-și tot schimbă motivațiile și subiecții.

Sper ca acest volum de povestiri polițiste sau, așa cum se numesc mai nou, povestiri crime & mistery să placă cititorilor, iar inspectorul Danelescu să fie îndrăgit pe măsura talentului său de detectiv.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri-recenzii carti, aparitii editoriale, creatii literare, lifestyle

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

schimbcartisf.wordpress.com/

BLOG DE SCHIMBAT CĂRȚI SFFH

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: