Furia Aurie de Pierce Brown


La nici trei zile după ce am cumpărat-o de la RomCon 2016, am terminat de citit Furia Aurie de Pierce Brown. Am început să citesc cartea în metrou unde am reușit să uit de mine. Așa am ajuns să citesc dintr-un foc primele 70 de pagini și să nu o mai las din mână.

pierce-brown-furia-aurieAl doilea volum dintr-o trilogie începută cu Furia Roșie, scris la doi ani după primul volum, Furia Aurie continuă aventurile lui Darrow supranumit Sondorul Iadului, apoi Secerătorul. Scrisă într-un stil alert, dar cu multe introspecții și monologuri, acțiunea are parte de o mulțime de răsturnări de situație, ce te țin cu sufletul la gură, parcă așteptând ca dintr-o clipă în alta mitul Secerătorului să se destrame iar textul să se încheie. Dar iar și iar Darrow, mânat de amintirea lui Eo și de promisiunile făcute culorii de care aparține cu sufletul, se reinventează, devenind tot mai puternic și, în același timp, mai vulnerabil.

Chiar dacă este scrisă într-o cheie destinată adolescenților, Furia Aurie reușește să impresioneze prin complexitatea scenelor de luptă, amintind prin grandoare de Războiul Stelelor și, prin cruditatea inocentă a lui Darrow de Jocul lui Ender. E aproape imposibil să nu empatizezi cu Secerătorul, cu dragostea și amintirile care-l urmăresc înaintea fiecărei decizii importante. De altfel, dincolo de aspectul baroc, de citatele latinești, de atmosfera aristocrată și de lumea tehnologică ce populează peisajul narativ, avem o poveste de dragoste. O dublă iubire, ca să fiu mai precis. O primă iubire, aparent simplă și copilăroasă, dar care ascunde tumultul vieții de muncitor, cu un copil nenăscut și idealuri mărețe, versus o a doua iubire, aurie, aristocrată, pentru care țelul suprem este plăcerea și realizarea ierarhică. Ca totul să fie și mai complicat, a doua iubită este fiica ucigașului primeia.

Este, poate, o alegorie la dificila rupere de copilărie a fiecăruia din noi. Trecerea forțată și după regulile societății, de la iubirile adolescentine, de la viața simplă din sânul familiei, la lupta și munca adultului. Cine știe ce o fi vrut să spună Pierce Brown. Una peste alta este o carte bună, ce se poate fi citită repede împotriva numărului uriaș de pagini.

Ce mi-a plăcut
Pierce Brown crează un univers ficțional credibil și bine articulat. Într-un foarte îndepărtat viitor, oamenii sunt divizați în mai multe subspecii, ce nu se mai pot încrucișa între ele. Această subdivizare a fost realizată artificial, prin intermediul geneticii de așa zișii artizani. Un astfel de artizat, combinând ADN-ul subspeciei dominante numită Aurie cu ADN-ul subspeciei de la baza ierarhiei umane, numită Roșie, îl crează pe Darrow. Foarte interesant. De aici derivă o societate extrem-rasistă. Practic, la expreme, Aurii sunt considerați Zei ad litteram de subspecia Obsidieni, iar Rozalii pot fi fericiți doar dacă sunt violați, maltratați sexual în general, de Aurii. O viziune terifiantă asupra unei omenirii care nu mai crede în Zei, nu mai crede în viața de după moarte și nici într-un viitor măreț.

Ce nu mi-a plăcut
Prea desele introspecții și monologuri ale lui Darrow fragmentează uneori acțiunea, nelăsând-o să curgă firesc, și asta în dauna unor explicații mai profunde despre organizarea societății, despre tehnologiile existente și altele. Apoi pare ciudată coexistența unor tehnologii ce par depășite și acum cu unele extrem de avansate. Brown construiește astfel o societate distopică, aproximativ tehnologică, extrem de polarizată, ce-mi aduce aminte de Uniunea Sovietică, care construia cele mai bune avioane și rachete, dar nu era în stare să facă o mașină de spălat automată bună.

Furia Aurie
de Pierce Brown
Editura Paladin
Traducere din limba engleză de Iulia Pomagă
Online în magazinul editurii.

Reclame

Un comentariu

  1. M-ai convins! Am să o caut și eu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri-recenzii carti

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

schimbcartisf.wordpress.com/

BLOG DE SCHIMBAT CĂRȚI SFFH

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: