Roşu românesc cu influenţe noir – Lucian-Dragoș Bogdan


Recenzie de Lucian-Dragoș Bogdan la volumul Fete în roșu și alte povestiri polițiste. Recenzia a fost publicată în Revista de suspans, nr. 32, noiembrie 2016.

Există mereu un risc atunci când un autor iese în afara zonei sale de confort şi abordează alte genuri decât cele cu care este cunoscut. Mai mult, când face asta cu o serie – fie ea de romane, povestiri, sau o combinaţie a acestora – riscul creşte proporţional. Într-o serie este nevoie de un protagonist credibil, de personaje secundare suficient de bune încât să susţină acţiunea, de o atmosferă care să atragă cititorul, de personaje recurente care să dea impresia de familiaritate şi lista ar putea continua.

Daniel Timariu s-a afirmat în domeniul literaturii SF, iar ascensiunea sa de la stadiul de pasionat care-şi încearcă forţele la cel de scriitor apreciat a fost destul de rapidă. Pe drept cuvânt, deoarece autorul s-a perfecţionat de la un text la altul, aşa cum stă mărturie şi volumul său de debut, Ameţeli postlumice.

Pot spune că am avut un oarecare rol în încercarea lui Daniel Timariu de a testa şi alte tărâmuri. Eu l-am întrebat, la un moment dat, dacă n-ar fi interesat să scrie o povestire poliţistă. Am făcut, astfel, la fel cum au procedat alţii cu mine, la un moment dat (Eugen Lenghel şi Bogdan Hrib). Nici prin cap nu mi-a trecut însă că acest imbold va da naştere unei avalanşe. Căci, după ce a scris o povestire, autorul şi-a dat seama că-i place să se joace pe tărâmul mystery & thriller şi, foarte repede, a mai „comis” câteva, suficient cât să umple un volum. Şi, întrucât protagonistul tuturor este inspectorul Danelescu, am ajuns în cazul enunţat de mine la începutul acestui text. Mai rămâne de văzut dacă încercarea lui temerară s-a ridicat la înălţimea provocării, sau nu.

În literatura poliţistă românească din perioada comunistă, ancheta era în general apanajul autorităţilor. Poate asta explică, oarecum, şi uşoara îndepărtare post-decembristă a cititorilor de autorii autohtoni, percepuţi – prin personajele lor – ca fiind oarecum lăudători ai vechiului regim. Nu ştiu dacă acesta a fost motivul pentru care, în ultima vreme, cei ce încearcă să desluşească iţele enigmelor au ajuns să fie culeşi din zone extrem de variate, în majoritatea cazurilor având doar legături conexe cu autorităţile. E posibil ca asta să fie doar o urmare a tendinţei internaţionale (dacă e să ne uităm, de exemplu, la noir-ul nordic). Cert este că Daniel Timariu a revenit la tiparul clasic, protagonistul său fiind chiar un inspector de poliţie.

Danelescu e genul tipic de erou singuratic, a cărui viaţă pare că se desfăşoară oarecum paralel cu cea a majorităţii, într-o lume care îndeamnă la plimbări nocturne pe bulevardele goale ale unui Bucureşti mereu apăsat de ploaia măruntă. În fiecare clipă aveam impresia că undeva, de la un balcon, trebuia să se audă tânguiala unui saxofon. Iar aici, printre clădirile cenuşii, apar personajele secundare, recurente, aparţinând unei palete largi. Îi avem pe Laura Mederle – ziarista implicată într-o complicată relaţie amoroasă şi profesională cu Danelescu, pe Dic Păpuşa – interlopul care deţine informaţiile cheie atunci când anchetele intră în impas, comisarul Boldur – şeful prietenos sau autoritar, după cum cere interesul – cu alte cuvinte, recuzita clasică. Şi totuşi, autorul aduce în scenă şi unele vieţi pe lângă care trecem fără să le observăm – Florin din Rădăuţi, parcagiul ce doarme într-un adăpost improvizat, ori vânzătoarea de cafele de pe Magheru, prezentă doar prin mâna care iese în miez de noapte cu un pahar plin cu lichidul aromat.

Tot articolul poate fi citit în Revista de suspans.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

schimbcartisf.wordpress.com/

BLOG DE SCHIMBAT CĂRȚI SFFH

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: