Revista Helion Online relansată


Acum un an și mai bine am fost întrebat dacă doresc să ajut la crearea unei noi reviste Helion Online. M-am eschivat și am cerut timp de gândire. Propunerea era generoasă și mă încântase, însă știam și ce muncă se ascunde în spatele unei reviste. Am editat timp de câțiva ani revista Colecționarul Român. O revistă în circuit închis, tipărită, cu doar câteva sute de exemplare pe ediție. Încă îmi aduc aminte de cheltuieli, munca de corectură, strângerea materialelor, designul coperților, tot ce înseamnă o revistă tipărită. Un calvar. Sigur, o revistă online implică mai puțină muncă și mult mai puțini bani, deși în cazul Colecționarului Român, nu banii erau problema. Revista se vindea, ba chiar avea un mic profit. Și totuși am stat pe gânduri.

La finalul lui 2016, invitat fiind de colegul de club Darius Hupov, la un gulaș de nerefuzat, prins la mijloc și de alți colegi, Lucian-Vasile Szabo, Cornel Secu, Adrian Bancu și Simona Hupov am zis da, pălit fiind și de o puternică infuzie de entuziasm gastronomic. Cine zice că fericirea nu trece prin stomac, nu a gustat din gulașul Simonei Hupov! Așa că am început munca. La început cu timiditate – toți cei implicați așteptând ca celălalt să facă primul pas – după care am intrat în pită sau în criză de timp, depinde de metafora preferată.

Structura noului site păstrează vechea structură. Rubricile, deși multe și, poate cu denumiri un pic prăfuite, au fost consacrate de timp și, momentan, nu dorim să le schimbăm. Astfel avem rubrica Editorial, pentru ce altceva dacă nu pentru editoriale. Scrise, prin rotație, de membri redacției. Rubrica Laborator S.F. pentru proze, fie ele povestire sau foileton. O altă rubrică de literatură este Meridian S.F. pentru traduceri. Cronica de familie este o rubrică semnată de dl. Mircea Opriță în care se regăsesc articole de critică literară de cea mai bună calitate. Conex acestei rubrici avem Pe scurt despre proza scurtă și Contrapunct, destinate recenziilor de povestiri și romane scrise, în general, de autori români.

O rubrică interesantă este Internext întreținută, număr de număr, de dl. Lucian-Vasile Szabo, prozator, critic literar, jurnalist, profesor la Universitatea de Vest şi cercetător în domeniul comunicării. Alături de Internext avem rubrica Dosarele imposibilului de Rodica Bretin, unde ne sunt oferite explicații despre unele din cele mai misterioase și uimitoare evenimente de dispariții și apariții, fenomene stranii, legende și multe altele. Știința are și ea rubrica sa, întreținută de Adrian Chifu, sub titulatura de Știința pentru începători. În Semnal editorial vă sunt semnalate noutățile editoriale din genurile science-fiction, fantasy, horror și chiar mystery & crime, publicate de editorule românești și scrise de autori români.

Alături de literatură, revista Helion Online conține și rubrici dedicate altor arte. Astfel în Ecran avem cronici de film, în Melotronica noutăți muzicale, în special muzică electronică, rubrică semnată de Adi Bancu, iar în Galeria fantastică este oferită o bună ocazie de a cunoaște lucrări de artă vizuală. Tot în domeniul plasticii intră și rubrica de Benzi desenate, unde sunt prezentate atât lucrări distincte, cât și bucăți din lucrări mai ample. Nu în ultimul rând rubrica de Știri SF, are ambiția de a ne ține la curent cu noutățile din zona literaturii science-fiction, rubrică aflată în responsabilitatea lui George Țugurlan.

Am lăsat la final două rubrici foarte frumoase. Galaxia imaginarului este un podcast realizat cu mult entuziasm și pasiune de către Darius Hupov. Această emisiune ne ține la curent cu evenimentele din zona noastră de interes, în format audio. Și, ultima rubrică de care voi scrie este Fototeca, în care puteți vedea imagini de la evenimentele organizate de Clubul Helion și de către redacția revistei Helion Online.

Am trecut în revistă toate rubricile, acum mă voi opri asupra celor nou înființate.

Galaxia imaginarului este o emisiune de radio cu apariție lunara, care se difuzează online, sub formă de podcast (înregistrare audio) și la posturile de radio FM partenere. Emisiunea este realizată de către Darius Hupov.

Emisiunea se adresează iubitorilor genului fantastic, science-fiction și a genurilor conexe. Ea abordează modurile de manifestare ale acestor genuri, de la creația literară, creația plastică până la creația de film.

În cadrul emisiunii vei găsi rubricile:

  • News SF (știri și informații din domeniu SF și genurile conexe);
  • Pintenul fierbinte (rubrică de recenzii literare);
  • Cineimaginar (critică de film);
  • Mellotron (rubrică muzicala);
  • Factorul WOW în știință (rubrică de știință);
  • Free to play (jocuri pe computer, tableta și smartphone);
  • Restituiri (istoria fandomului românesc).

După cum se vede, un sumar bogat și ambițios. Dacă doriți să faceți parte din redacția acestei emisiuni, sau aveți materiale înregistrate, puteți să-l contactați pe realizator la adresa: redactiahelion@gmail.com cu subiectul: galaxia imaginarului.

Melotronica este a doua rubrică nou lansată. Redactorul este Adrian Bancu, unul din cei mai vechi membri ai clubului Helion și ai clubului H.G.Wells, unul din fondatorii ambelor asociații. Ceea ce nu este puțin lucru! Rubrica conține o selecție de muzică electronică, atât, să zicem, mai old, cum ar fi cea a lui Jean Michel Jarre, cât și noutăți discografice ale unor tinere talente, experimente sau readuceri aminte.

A treia noutate și ultima este rubrica Semnal editorial păstorită de mine. Voi încerca să vă ofer câteva cuvinte despre noile apariții din luna precedentă numărului curent. Dacă doriți să semnalați noutăți, vă rog să-mi scrieți pe adresa redactiahelion@gmail.com cu subiectul: semnal editorial.

Revista îl are ca redactor șef pe profesorul Lucian-Vasile Szabo și ca redactor-șef adjunct pe Darius Hupov. Alături de ei redacția este compusă din membri Helion, printre care mă număr, și din mai mulți colaboratori.

Reclame

2 comentarii

  1. felicitări pentru noua față a revistei, mult mai modernă și mai facil de navigat + incomparabil mai aspectuoasă

    1. Mulțumesc, Miloș!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Solarcide

The home of dark and weird fiction.

Alex Fliker's blog

Sharing my experience!

neverendingfantasy

The fantasy world creator

Bogdan HRIB

Idei, cărți, fotografii

Rândurile Evei

Nu ești niciodată singur dacă ai o carte lângă tine.

Vestic.ro

Stiri din Arad

Seria "Nemuritor" de O.G. Arion

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

%d blogeri au apreciat asta: