Cronicarii Automați: Incident în atelier


Eugen avea o problemă la șold și șchiopăta ușor de piciorul drept. Lucru văzut cu promptitudine de șeful atelierului, AndreiBot 103. L-a chemat în biroul lui, situat la același nivel cu atelierele, dar cocoțat pe patru stâlpi pneumatici, pentru o vedere panoramică.

— Te văd șchiopătând, mergând de colo, colo, cu eficiența mult scăzută.

Lui Eugen i s-a întunecat privirea. Durerea parcă se estompase, ascunsă fiind de spaima resimțită în coșul pieptului. AndreiBot i-a scanat trăsăturile faciale și a trimis datele către LidiaBot 49, de la serviciul Personal Uman. Aștepta analiza stând nemișcat, cu toate resursele puse în stand-by.

Biroul semăna cu un acvariu. Era tot din sticlă, pereți, podea, tavan. Din când în când se derulau liste cu cifre și alte informații, scrise în limbajul criptic al boților. Lui Eugen nu-i spuneau nimic. Îl privea pe AndreiBot cum stă acoperit tot cu leduri pâlpâitoare, mufe și cabluri negre. Cândva fusese un Bot de luptă, angajat în Banda Infanteriștilor Stelari. În urmă cu trei ani seria lui fusese înlocuită cu modele mai noi, cu armuri mai sofisticate și softuri mai performante. Acum avea scuturi din plastic și nu din titan. Zone întregi erau neprotejate, lăsând vederii tuburi și pungi cu lichide vâscoase.

Eugen ridică privirea încercând să înțeleagă rostul acestei întâlniri. Șoldul îi fusese luxat la lucru. Căzuse de pe platforma macaralei pe care lucra. Nu era prima dată, însă de data asta vârsta își spusese cuvântul. Fusese catalogat accident de lucru și nimeni nu-l mai supărase cu întrebări. Până acum. Spera ca totul să se rezolve cu bine, ba chiar spera să fie trimis la un doctor. În dormitoare se spunea că mai există medici, păstrați în clădiri secrete, alături de poeți și muzicieni. Îți permise un mic zâmbet. Corina, soția lui, încă purta semnele luptei cu o boală de piele netratată. Iar Liviu, vecinul de la șase, avea cataractă pe ochiul stâng de șapte ani.

AndreiBot primi datele și își reporni sistemele. Totul la el era supradimensionat. Era obligat să pășească cu grijă. Masivitatea, de care era altădată mândru, era acum o povară, pe care o purta în tăcere și cu demnitate. Softul militar era o pavăză pentru orice nemulțumire. Derulă rapid rezulatele analizei.

EugenUman 23 ani. Speranță de viață 30. Uzură 91,56%.

Așteptă cu răbdare ca sistemele să ajungă la 100%. De prea mult timp nu i se mai ceruse să retragă pe cineva. Eugen stătea nemișcat în fața lui. Șoldul fracturat îl obliga să stea un pic aplecat pe partea dreaptă. Era nerăbdător să termine o dată, așteptarea îi amplificase durerea și starea de disconfort. Era încă tânăr, mai avea câțiva ani de activitate, apoi se putea retrage în dormitoare.

— Conform normativului 63.87, aflat în vigoare de la ora 15:17, umanii care depășesc 75% uzură vor fi retrași din activitate.

Eugen ridică din sprâncene. De pe spatele botului se aținti spre el capul cromat al unei rachete. Nu văzuse niciodată așa ceva și încă încerca să înțeleagă ce se petrece, când întreg atelierul fu pulverizat de o uriașă explozie.


Postfață

Cronicarii Automați fac parte din Banda Cronicarilor Automați și sunt Boți. Ei consemnează evenimentele dintr-un viitor foarte îndepărtat în care omenirea a fost înlocuită de Boți. Oamenii mai există doar ca să fie striviți de mașinăriile create cândva chiar de ei. Acum boții se autoreplică, se îmbunătățesc permanent, iar în expansiunea lor, sau în efortul lor de a respecta reguli a căror rost nu-l mai înțeleg, intră în coloziune cu rămășițele omenirii și chiar cu unii dintre BoțiiStrămoșești.

Fiind pagini de jurnal, scrise de boți, textele sunt scurte, neutre și, uneori, criptice pentru cititorii umani.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri-recenzii carti, aparitii editoriale, creatii literare, lifestyle

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

schimbcartisf.wordpress.com/

BLOG DE SCHIMBAT CĂRȚI SFFH

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: