Cronicarii Automați: Incident în atelier


Eugen avea o problemă la șold și șchiopăta ușor de piciorul drept. Lucru văzut cu promptitudine de șeful atelierului, AndreiBot 103. L-a chemat în biroul lui, situat la același nivel cu atelierele, dar cocoțat pe patru stâlpi pneumatici, pentru o vedere panoramică.

— Te văd șchiopătând, mergând de colo, colo, cu eficiența mult scăzută.

Lui Eugen i s-a întunecat privirea. Durerea parcă se estompase, ascunsă fiind de spaima resimțită în coșul pieptului. AndreiBot i-a scanat trăsăturile faciale și a trimis datele către LidiaBot 49, de la serviciul Personal Uman. Aștepta analiza stând nemișcat, cu toate resursele puse în stand-by.

Biroul semăna cu un acvariu. Era tot din sticlă, pereți, podea, tavan. Din când în când se derulau liste cu cifre și alte informații, scrise în limbajul criptic al boților. Lui Eugen nu-i spuneau nimic. Îl privea pe AndreiBot cum stă acoperit tot cu leduri pâlpâitoare, mufe și cabluri negre. Cândva fusese un Bot de luptă, angajat în Banda Infanteriștilor Stelari. În urmă cu trei ani seria lui fusese înlocuită cu modele mai noi, cu armuri mai sofisticate și softuri mai performante. Acum avea scuturi din plastic și nu din titan. Zone întregi erau neprotejate, lăsând vederii tuburi și pungi cu lichide vâscoase.

Eugen ridică privirea încercând să înțeleagă rostul acestei întâlniri. Șoldul îi fusese luxat la lucru. Căzuse de pe platforma macaralei pe care lucra. Nu era prima dată, însă de data asta vârsta își spusese cuvântul. Fusese catalogat accident de lucru și nimeni nu-l mai supărase cu întrebări. Până acum. Spera ca totul să se rezolve cu bine, ba chiar spera să fie trimis la un doctor. În dormitoare se spunea că mai există medici, păstrați în clădiri secrete, alături de poeți și muzicieni. Îți permise un mic zâmbet. Corina, soția lui, încă purta semnele luptei cu o boală de piele netratată. Iar Liviu, vecinul de la șase, avea cataractă pe ochiul stâng de șapte ani.

AndreiBot primi datele și își reporni sistemele. Totul la el era supradimensionat. Era obligat să pășească cu grijă. Masivitatea, de care era altădată mândru, era acum o povară, pe care o purta în tăcere și cu demnitate. Softul militar era o pavăză pentru orice nemulțumire. Derulă rapid rezulatele analizei.

EugenUman 23 ani. Speranță de viață 30. Uzură 91,56%.

Așteptă cu răbdare ca sistemele să ajungă la 100%. De prea mult timp nu i se mai ceruse să retragă pe cineva. Eugen stătea nemișcat în fața lui. Șoldul fracturat îl obliga să stea un pic aplecat pe partea dreaptă. Era nerăbdător să termine o dată, așteptarea îi amplificase durerea și starea de disconfort. Era încă tânăr, mai avea câțiva ani de activitate, apoi se putea retrage în dormitoare.

— Conform normativului 63.87, aflat în vigoare de la ora 15:17, umanii care depășesc 75% uzură vor fi retrași din activitate.

Eugen ridică din sprâncene. De pe spatele botului se aținti spre el capul cromat al unei rachete. Nu văzuse niciodată așa ceva și încă încerca să înțeleagă ce se petrece, când întreg atelierul fu pulverizat de o uriașă explozie.


Postfață

Cronicarii Automați fac parte din Banda Cronicarilor Automați și sunt Boți. Ei consemnează evenimentele dintr-un viitor foarte îndepărtat în care omenirea a fost înlocuită de Boți. Oamenii mai există doar ca să fie striviți de mașinăriile create cândva chiar de ei. Acum boții se autoreplică, se îmbunătățesc permanent, iar în expansiunea lor, sau în efortul lor de a respecta reguli a căror rost nu-l mai înțeleg, intră în coloziune cu rămășițele omenirii și chiar cu unii dintre BoțiiStrămoșești.

Fiind pagini de jurnal, scrise de boți, textele sunt scurte, neutre și, uneori, criptice pentru cititorii umani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dianthaa Dabbles

in reviewing, cosplay, sewing and others

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

Galaxia 42

Povestiri science-fiction și fantasy

Blog.Tritonic.ro

Cititul nu dăunează sănătății!

Clubul de SFF Galaxia 42

Clubul de literatură și arte science-fiction și fantasy Galaxia 42

cărți ce tind spre infinit

"Dintotdeauna fusese preocupat de infinit." (Eugen Cadaru)

ansiblefest.wordpress.com/

Festival de ciencia ficción feminista /// Zientzia-fikzio feministaren jaialdia

SZABLOG

HENRY SZABRANSKI

Solarcide

The home of dark and weird fiction.

Alex Fliker's blog

Sharing my experience!

neverendingfantasy

The fantasy world creator

Rândurile Evei

Nu ești niciodată singur dacă ai o carte lângă tine.

%d blogeri au apreciat: