Despre o așteptată capodoperă sau cum o suită de decizii proaste nu pot face un film bun (cronică)


Alien: Covenant (2017)
Actori: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup
Regia: Ridley Scott

Synopsis. Nava spațială de colonizare Covenant suferă un accident în urma unei explozii stelare. Walter, androidul (unicul! – mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă în urma accidentului androidul ar fi fost avariat) de supraveghere, trezește echipajul din starea de somn profund. O parte din coloniști mor, dar moartea cea mai devastatoare, și care va constituii motivul unei suite de decizii proaste, este a căpitanului Branson (James Franco). În scurt timp după trezire este recepționată o transmisiune stranie, decodată de „Mother” (inteligența artificială a navei) și, întâmplător, de unul din membrii echipajului. Prima decizie proastă este luată și uriașa navă spațială ce poartă în pântecele ei 2.000 de coloniști se abate de la drum pornind într-o misiune incertă de salvare. De aici lucrurile scapă de sub controlul rațiunii și într-un carusel al deciziilor proaste, al nepăsării față de coloniștii de pe navă, de reinterpretare a scopului misiunii și în dispreț total pentru cele mai elementare noțiuni de siguranță și securitate, echipajul – complet nepregătit pentru o situație de urgență sau de salvare la sol – intră direct în plin coșmar marca Alien.

Recenzie. Înțeleg că Ridley Scott a gândit Prometeus (2012) ca un prequel la Alien (1979) și eu l-am receptat ca atare, deși destul de repede mi-a fost evident că Prometeus nu oferă suficiente informații despre xenomorfi și arhitecții umanității. Prea multe lucruri rămăseseră nespuse iar regizorul a promis că le explica într-un alt film. Alien: Covenant este și el un prequel la Alien și, totodată, un sequel la Prometeus. Oferă o bogăție de noi informații, mai ales despre istoricul apariției xenomorfilor. Acțiunea din Covenant se petrece la 10 ani după evenimentele din Prometeus (apropierea în timp a celor două evenimente nu e de natură să-i îngrijoreze pe membrii echipajului, care își aduc aminte de Prometeus abia când, straniu lucru, găsesc poze intacte în nava distrusă!) și, de la un punct, urmează șablonul clasic din primul Alien. Membrii echipajului devin gazde pentru xenomorfi, care ies, cresc super rapid (mai rapid ca în restul seriei) și ucid tot ce le iese în cale cu singurul scop de a se înmulți. Agresivitatea extremă a xenomorfilor este și aici împletită strâns cu o inteligență nativă ieșită din comun. Spre final, când totul pare a se liniști, are loc o răsturnare de situație, din nou marcă a francizei Alien, alături de dura doamnă Daniels Branson (soția căpitanului mort, interpretată de Katherine Waterston, în concordanță cu celebrele Ellen Ripley și Elizabeth Shaw). Aici fac o paranteză, în Covenant nu apar xenomorfii din Alien. Primii alieni văzuți de oameni sunt neomorfii, o rasă locală ce se răspândește prin spori și nu prin ouă, apoi avem o formă mai avansată, proiectată de ingeniosul David, numită protomorfi, care seamănă cu xenomorfii finali, fără a fi. Xenomorfii apar abia în Alien, primul film.

Tot articolul în revista online Gazeta SF #75, iunie 2017.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri-recenzii carti, aparitii editoriale, creatii literare, lifestyle

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

schimbcartisf.wordpress.com/

BLOG DE SCHIMBAT CĂRȚI SFFH

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: