Câteva cuvinte despre festivalurile de SF & F


AntareSFest este al patrulea eveniment SF la care particip anul acesta, după Final Frontier de la București, Sesiunea Helion de la Timișora și RomCon de la Râmnicul Vâlcea. Mă felicit de unul singur că am avut timp și bani pentru a face act de prezență la toate. Mda, așa sunt eu, mă bat singur pe umăr.

M-am gândit să trec un pic în revistă aceste festivaluri, să văd ce oferă fiecare și prin ce se diferențiază.

Final Frontier este în principal un târg de carte, cu lansări de noutăți, și abia în secundar un loc de discuții, mese rotunde etc. Este organizat de voluntarii de la Bookblog.ro, editurile își plătesc standurile, la fel ca la orice târg de carte. Are loc în fiecare an la București.

Sesiunea Helion (cuplată cu Sesiunea Internațională organizată în colaborare cu Universitatea de Vest) este un festival organizat de clubul Helion la care restul fandomului participă foarte puțin, doar pe bază de invitație (deși intrarea e liberă și vin foarte mulți fani din oraș). Nu se plătește nimic, invitații au totul asigurat. Editurile nu plătesc standul. Se fac lansări de carte și se prezintă multe eseuri, materiale de critică, reunite apoi în Biblioteca Nova. Se acordă premiile concursului de proză organizat de revista Helion.

RomCon se dorește a fi principala consfătuire a pasionaților de SF. În principal se axează pe discuții libere, prezentări de carte, eseuri, filme, muzică, expoziție de grafică și BD. În secundar este și un mic târg de carte, editurile nu plătesc standul. Se acordă premii la diverse categorii. Există ateliere dedicate pentru copii: grafică, LEGO și altele. Se fac proiecții de film. Organizatorul ARCASF oferă facilități de cazare și masă.

AntareSFest deși este organizat de un club se apropie ca mod de organizare de RomCon. Este oferit cadrul potrivit pentru dezbateri, lansări de carte și discuții libere. Editurile pot avea standuri de carte contra cost. Există expoziție de BD și ateliere pentru copii. Se fac proiecții de film. Se acordă premii și diplome la diverse categorii.

Sci+Fi Fest este un festival orgnizat de revista Știință și Tehnică la București. Prima ediție a avut loc la Biblioteca Națională. Principala componentă a festivalului este cea de știință, partea de carte SF este secundară. Festivalul are și parte de târg, cu plata standului, cât și zonă de dezbateri. Se acordă premii. Organizatorul nu oferă facilități de cazare și masă.

Atlantykron (numit și Academia de vară Atlantykron) este un festival cu totul și cu totul deosebit. Este o tabără de creație, un proiect ce iese din tiparele obișnuite. Locul de desfășurare este o insulă de pe Dunăre, din apropierea satului Capidava. Se locuiește la cort, în regim de tabără, dar se poate face naveta și din sat sau chiar Cernavodă. Au loc dezbateri, mese rotunde, proiecții de film, teatru, ateliere de lucru, vânzare de carte, lansare de carte. Participarea este gratuită. Se acordă premii în urma unor concursuri.

Trăgând linie avem șase festivaluri, din care două în București, restul în țară, două organizate de cluburi SF, unul de o revistă științifică, unul de o asociație profesională și două de fani. Două festivaluri acordă premii generale: RomCon are mai multe categorii, modalitatea de nominalizare și votare fiind mixtă: participanți și juriu, și inconstantă: când doar juriu, când doar publicul, când jumi-juma. Se acordă o diplomă și cărți. AntareSFest acordă premiile doar pe baza votului participanților. Se acordă o diplomă și o statuetă-trofeu.  La sesiunea Helion se acordă premiile unui concurs de proză organizat de revista Helion. Se dau diplome, cărți, reviste și bani. La Sci+Fi se acordă diplomă, statuetă-trofeu și bani, premiile fiind stabilite de redacția revistei Știință și Tehnică. La Atlantykron se fac mai multe concursuri locale, de schiță și de povestire. Se acordă diplomă, cărți și premii în bani.

Facilități de transport, cazare și masă sunt asigurate (parțial și diferit ca pondere) la RomCon, Sesiunea Helion, Atlantykron și AntareSFest.

Există și părți negative? Hm, majoritate opiniilor negative au fost exprimate – culmea românismului! – de neparticipanți. Altfel, da, există și părți mai puțin reușite. Poate leit motivul festivalurilor a fost nerespectarea programului afișat. Decalarea lui, scoaterea din program a unor evenimente, prelungirea unora în defavoarea altora. Însă astfel de incidente sunt puține, 2-3 pe festival. Eu zic că nu e un capăt de țară dacă se mai strică din programare. Unele dezbateri sunt pur și simplu interesante, implicând publicul și astfel prelungindu-se. Altele sunt atât de serbede încât nu merită pomenite. O altă parte negativă este programarea lor. Trei din șase sunt în septembrie!

Pe ansamblu cele șase festivaluri, sau ziceți-le cum vreți: convenții, târguri de specialitate, tabere de creație sunt ca niște oaze. Autori, editori, cititori, fanii în general, au ocazia să se întâlnească și să facă schimb de noutăți.

Alături de aceste festivaluri mai există și altele, de mai mică întindere, dar la fel de frumoase și de interesante. Zilele Dan Merișca, este un festival organizat de Clubul Quasar din Iași.  Tabăra sci-fi Asphar Suceava, organizat de Clubul SF Cygnus din Suceava. Festivalul de la Râșnov, organizat de Eugen Lenghel, editorul revistei online Fictiuni.ro. Și… sigur mai sunt și altele, dar nu le știu eu chiar pe toate.

Ah, am uitat, partea cea mai interesantă a acestor agape profesionale se desfășoară după program. La Brașov am băut bere la litru și am mâncat cei mai mari mici din lume! Unul era cât trei normali! La Râmnicul Vâlcea am băut un excelent vin de Sâmburești și am mâncat salată de vinete proaspăt făcută. La București există evenimentul numit la Giotto, un punct musai de bifat! Și la Târgul Mureș – da, e din alt film, cel cu proza detectivistă – trebuie musai să mâncăm ciorbă de legume la două noaptea. Atlantykron-ul este în sine un eveniment, totul fiind la superlativ și de neuitat. Iar la Timișoara, ehei… vinarsul, floriolul și vinul lui Meître nu au nevoie de recomandări. Așadar, șase minunate locuri de întâlnire și, cum îi zice mai nou? ah da, de socializare!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Seria "Nemuritor" de O.G. Arion

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

Sarah Ward at crimepieces

Crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri-recenzii carti, aparitii editoriale, creatii literare, lifestyle

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

%d blogeri au apreciat asta: