Premiile Emmy 2017


La Los Angeles într-o festivitate specifică Hollywood-ului au fost acordate premiile Emmy pentru cele mai bune seriale și filme de televiziune. Câteva seriale din genurile science-fiction, fantasy sau horror, au luat premiile la categoriile lor. Astfel la Cel mai bun serial dramă (Drama Series) a câștigat The Handmaid’s Tale / Povestea slujitoarei (Hulu). La Cel mai bun film de televiziune (Television Movie) a câștigat Black Mirror: San Junipero (Netflix). Cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial dramă (Lead Actress in a Drama Series) – Elisabeth Moss (The Handmaid’s Tale) și tot pentru The Handmaid’s Tale Ann Dowd și-a adjudecat premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial dramă (Supporting Actress in a Drama Series). De altfel, The Handmaid’s Tale a câștigat în total 8 premii Emmy!

Alte seriale nominalizate: Stranger Things (fantasy, horror) – 19 nominalizări, Westworld (sci-Fi) – 22 nominalizări. Anul acesta serialul Game of Thrones nu a fost printre nominalizați. Sezonul șapte fiind lansat prea târziu pentru a mai intra în competiție.

Câteva cuvinte despre serialele câștigătoare și cele nominalizate.

The Handmaid’s Tale

Serialul are ca sursă romanul Handmaid’s Tale de Margaret Atwood. Romanul a fost publicat și în limba română de editura Art sub titlul Povestea slujitoarei, traducere din limba engleză: Diana Marin-Caea.

Într-o americă distopică, în care puterea a fost preluată de o sectă creștină extremistă, rolul femeii în societate a fost regândit. Femeile vor fi tratate ca bunuri și împărțite în trei mari categorii, funcție de educație, vârstă, fertilitate și altele. Una dintre aceste categorii sau caste va fi cea a Slujitoarelor, femei tinere, fertile, capabile să procreeze. Beneficiarii, sau stăpânii slujitoarelor, e reprezentată de personajele cu funcții superioare din ierarhia noului stat american. La fel ca în The Man in the High Castle, nici această nouă americă nu cuprinde toate fostele state amerciane și analog romanului lui George Orwell Nineteen Eighty-Four puterea trebuie să întrețină un război imaginar cu forțe interne și externe pentru a-și putea justifica regimul de teroare.

Personajul principal este Offred (Elisabeth Moss), o tânără, căsătorită și cu un copil, vânată de lacheii regimului și trecută printr-o școală de reeducare, înainte de a fi atribuită lui The Commander (Joseph Fiennes). Aproape totul este trecut prin ochii și judecata lui Offred. Vedem durerea, vedem injustiția, prefăcătoria, tot sistemul de reguli și norme, care ajunge să-i oprime nu doar pe cei simpli, ci și pe cei care aparent sunt la putere. Conflictul este calm, cu profunde semnificații filosofice, politice și sociale. Nu este așa cum s-a vehiculat un serial feminist, în schimb este un serial despre femeie și ceea ce așteaptă societate de la ea.

Articolul a fost publicat în revista revista Gazeta SF numărul 79, octombrie 2017.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

crimepieces

Sarah Ward, crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literaturapetocuri.ro

Literatura pe tocuri-recenzii carti, aparitii editoriale, creatii literare, lifestyle

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

povești aspre, verzi, neîmblânzite, prinse-n vise reci, sălbăticite

New East Platform

high-quality analysis of Eastern Europe

C.H.E.R.I.E. - magazindevorbe

pravalia noastra virtuala - Narcisa & Cherie Stoica

%d blogeri au apreciat asta: