Detalii despre Blade Runner 2049 (spoiler alert)


Articol publicat în revista Helion Online nr. 77, octombrie 2017, în rubrica Ecran.

Considerat pe bună dreptate a fi un film clasic, influențând filmografia multor regizori, dar în egală măsură și pe scriitorii de science-fiction, Blade Runner 2019 a părut mult timp un vârf de neegalat. Iată însă că anul 2017 aduce un sequel, sau folosind cuvinte normale o continuare a originalului, sub numele de Blade Runner 2049, ce egalează în calitate primul Blade Runner, entuziasmând fanii speriați de un posbil eșec.

Primul Blade Runner, să-i zicem Blade Runner 2019, este o interpretare în cheie new-noir science-fiction după romanul de succes a scriitorului american Phillip K. Dick Visează androizii oi electrice? (Do Androids Dream of Electric Sheep?). Filmul s-a abătut mult de la firul narativ al romanului, păstrând însă atmosfera, cadrul general și personajele principale. Despre realizarea regizorului Ridley Scott, Phillip K. Dick va scrie:

„This is not escapism; it is super realism, so gritty and detailed and authentic and goddam convincing that, well, after the segment I found my normal present-day „reality” pallid by comparison. What I am saying is that all of you collectively may have created a unique new form of graphic, artistic expression, never before seen. And, I think, BLADE RUNNER is going to revolutionize our conceptions of what science fiction is and, more, can be.”

Câteva detalii mi-au atras atenția în Blade Runner 2049 și le voi expune în acest articol. Așadar, dacă nu ați văzut filmul ar fi bine să închideți pagina, acum!

Din BR 2019 producătorii au recuperat atmosfera, autovehiculele zburătoare, ploaia nesfârșită și reclamele 3D omniprezente. Dar nu numai, detectivul Rick Deckard este cel mai vizibil, pe lângă el ne vom reîntâlni pentru scurt timp cu ofițerul Gaff și ale lui origami.

„LAPD 2019 Blaster” (LAPD – Los Angeles Police Department), arma detectivului Rick Deckard folosită pentru a retrage replicanții. Pentru a o recreea s-a folosit originalul, împrumutat dintr-o colecție particulară. Arma a mai purtat și numele de „The PKD” (Steyr Pflager Katsumata Series-D Blaster – o posibilă abreviere de la Philip K. Dick), „2019 Detective Special” sau „M2019 Blaster”. În BR 2049 se va utiliza modelul „LAPD 2049 Blaster”, atât de ofițerii din poliție cum e K, cât și de Luv.

Deckard din romanul lui Phillip K. Dick este un pasionat de animale. Nu doar pentru statul social ci și pentru plăcerea lui. În ambele filme animalele revin ca un laitmotiv, atât prin origami-urile făcute de Gaff, cât mai ales prin obsesia de sintetic-natural: șarpele, bufnița, din BR 2019; viermii, albinele, câinele din BR 2049. Câinele putând fi considerat recompensa finală pentru detectivul Deckard și o legătură puternică cu romanul. O altă trimitere la roman este și origami lăsat pe masă de Gaff: o oaie.

Blade Runner 2049

Continuare…

Reclame

2 comentarii

  1. N-am reușit să-l găsesc la o calitate acceptabilă așa că mai aștept.
    Sper, din tot sufletul, să nu fiu dezamăgit. Ultimile filme SF, cu-ale lor scenarii pt oligofreni, mi-au lăsat un gust amar.

    1. O, dar ăsta e un film de văzut musai la cinema! Dacă se poate pe imax 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Vestic.ro

Stiri din Arad

Seria "Nemuritor" de O.G. Arion

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

Sarah Ward at crimepieces

Crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literatura pe tocuri

Te invitam in lumea misterioasa a cartilor!

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

Miloș Dumbraci

%d blogeri au apreciat asta: