Uriașul care nu trebuie dezgropat


uriasul-ingropatUriașul îngropat este o metaforă pentru tot ce poate fi mai rău și mai întunecat în conștiința umană. Ishiguro se joacă efectiv cu evenimentele istorice și unele din personajele emblematice ale Angliei medievale, fără însă a transforma romanul într-unul istoric. Dincolo de gestica personajelor se simte dorința autorului de a transmite învățături, sfaturi, ca într-o fabulă, către oamenii moderni. Dacă nu reușim să îngropăm trecutul, cu atrocitățile comise de toți, cu faptele reprobabile ale strămoșilor noștri sau ale vecinilor din trecut și din prezent, viitorul nu poate deveni mai bun. Uriașul îngropat se va ridica pustiind din nou țările, distrugând destine, ucigând copii.

În roman apar monștrii copilăriei, din basme, precum zâne, căpcăuni, diavoli, dragoni; sau de horror, cum e câinele din labirintul mănăstirii; alături de bătrânul sir Gawain, cavaler și nepot al regelui Arthur, saxoni războinici, tineri orfani, bătrâni înțelepți și chiar mitologicul barcagiu. Cu toate acestea romanul nu este nici unul fantastic și nici basm, ar putea fi considerat o fabulă extinsă, sau pur și simplu un roman ce aduce a Tolkien, fără a părăsi prea mult lumea reală.

Romanul nu este despre lumea medievală a Angliei, deși apar referințe istorice și culturale, romanul este despre lumea de azi, despre nedreptățile care au încă loc, cu toate că se cunosc consecințele istorice ale unor fapte asemănătoare. Despre intoleranță, misoginism, despre prevalența violenței în fața diplomației în relațiile internaționale, despre xenofobie, despre rasism, despre toate tarele societăților omenești, de acum și din totdeauna. Romanul este și un avertisment, elegant îmbrăcat: uriașul îngropat poate fi dezgropat oricând, uneori din nepăsare, alteori din prea multă dragoste, pentru că acest personaj nu trăiește doar la nivelul unei națiuni, el se află sub fiecare sat și în orice relație. Este în sufletul nostru și depinde de fiecare în parte în a-l ține acolo unde-i e locul, adânc îngropat în negura istoriei.

Cu toate criticile aduse, mie mi-a plăcut, l-am găsit interesant, atât stilistic cât și ca mesaj umanist. La finalul lui am fost trist, când am realizat amărăciunea autorului, tristețea lui în fața repetiției, parcă infinite, ale acelorași greșeli copilărești și, cumva, resemnarea în fața inevitabilului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Vestic.ro

Stiri din Arad

Seria "Nemuritor" de O.G. Arion

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

Sarah Ward at crimepieces

Crime author and book reviewer

ULTRA FAIR PLAY 2017

ULTRA FAIR PLAY 2017 se amana pentru 2018

Literatura pe tocuri

Te invitam in lumea misterioasa a cartilor!

Victoria Blagoe

Mai întâi învață, apoi acționează!

Genesis Unu

Povesti scrise, nu povestite ...

Miloș Dumbraci

Miloș Dumbraci

%d blogeri au apreciat asta: