Povestiri și povestiri, cu dragoni!


povestiri-cu-dragoniAcum doi ani, dacă nu mai mult, Michael Haulică lansa o provocare pe facebook, un concurs de proze science-fiction, sau fantasy, sau science-fantasy cu tematica dragoni. Cum dragonii sunt urmașii zmeilor din basmele moșilor noștri, e de la sine înțeles că alunecarea spre fantastic, respectiv spre basm e foarte ușoară. În fine, premiul concursului era următorul: primele două vor apărea în revista Argos, următoarele, cât or fi fost, se vor regăsi într-o culegere de povestiri. Nu mai țin minte dacă acestea au fost spuse de la bun început, sau au apărut ulterior și nici nu cred că mai contează. M-am pus, entuziasmat la maxim, și am scris dintr-o suflare (dragonească, aș zice) o povestire aflată la marginea dintre sf și fantasy.

Povestirea se va numi Păstrează-mă nemuritor și a fost primită neașteptat de bine de către editor. Sigur, fiind un începător, povestirea nu a prins pozițiile eligibile pentru Argos, dar simplul fapt că a fost selectată din prima, a reprezentat pentru mine o mare îmbrățișare de încurajare. Cine nu are nevoie din când în când de o îmbrățișare? Eu cu siguranță am.

În Păstrează-mă nemuritor m-am jucat un pic cu o idee mai veche, desigur una fantastică, în niciun caz reală, asta ca să știm pe ce nisipuri instabile ne aflăm. Cum ar fi dacă oamenii ar fi urmașii unor alte ființe inteligente, transformate radical și artificial pentru a supraviețui schimbărilor climaterice?Așadar cum ar fi dacă noi am fi urmașii celor mai inteligenți dinozauri. Ai dragonilor? Într-o povestire scurtă e greu să construiești o întreagă istorie factuală, dar cât de cât se pare că m-am descurcat.

Acum, la peste un an de la lansare, domnul Stelian Țurlea ne onorează cu o prezentare laudativă în paginile revistei Amos, unde, sub titlul Lecturi de weekend: Povestiri cu dragoni, spune următoarele:

Volumul conține opt povestiri fantasy și din subgenul science-fantasy. Între autori se regăsesc nume consacrate în genul SF, dar și autori cu texte din genul fantasy: Alexandru Botan, Mihai Alexandru Dincă, Emil Duhnea, Miloș Dumbraci, Irina Georgescu, Marcel Gherman, Daniel Timariu și Ioana Vișan. Felicit antologatorul pentru că toate biografiile (literare, mai ales) celor care participă la volum se găsesc la finele cărții, încât chiar și cititorul novice poate fi bine informat. O mențiune aparte pentru unul dintre autori – Ioana Vișan (1978-2016), scriitoare cu foarte multe tiluri, în română și engleză, autoare a seriilor The Impaler Legacy și Broken People și câștigătoare a Premiului de încurajare la Eurocon 2013; prea devreme dispărută.

Multe mulțumiri, domnule Stelian Țurlea! Mulțumesc, domnule Michael Haulică!

Povestiri cu dragoni a apărut în 2017 la editura Tritonic. Costă 25 de lei și poate fi comandată online de pe site-ul editurii.

Povestiri cu dragoni scrise special pentru această apariție editorială de unii dintre cei mai buni scriitori români de fantasy și science-fiction, de scriitori care nu obișnuiesc să scrie fantasy și science-fiction, dar și de necunoscuți care și-au încercat puterile și imaginația pe temă dată, dovedind că, începător sau consacrat, cînd te așezi în fața paginii albe ești doar tu cu gîndurile tale, cu imaginația ta, cu ceea ce ai de spus și cu talentul pe care îl ai, atît cît îl ai. – Michael Haulică

Reclame

2 comentarii

  1. Și mie chiar mi-a plăcut povestirea ta (mult mai mult decât cele 2 câștigătoare, dar șșș, rămâne între noi).

    1. A mea se zbate între sf și fantasy, a ta însă e o povestire sf cu multe idei bune, în plus, este și excelent scrisă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

cărți ce tind spre infinit

"Dintotdeauna fusese preocupat de infinit." (Eugen Cadaru)

ansiblefest.wordpress.com/

Festival de ciencia ficción feminista /// Zientzia-fikzio feministaren jaialdia

SZABLOG

HENRY SZABRANSKI

Solarcide

The home of dark and weird fiction.

Alex Fliker's blog

Sharing my experience!

neverendingfantasy

The fantasy world creator

Bogdan HRIB

Idei, cărți, fotografii

Rândurile Evei

Nu ești niciodată singur dacă ai o carte lângă tine.

Vestic.ro

Stiri din Arad

Seria "Nemuritor" de O.G. Arion

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

%d blogeri au apreciat asta: