Despre FILIT 2018 pe mai multe voci


Michael Haulică face, în Observatorul Cultural, un mic sondaj printre invitații Casei Fantasy a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași, 2018. Fiind unul dintre ei am căutat ca în cuvinte puține să spun cât mai multe:

„Când m-a sunat Dan Doboș ca să mă întrebe ce părere am despre FILIT, nimic nu-mi sugera ce avea să urmeze: o invitație la cel mai mare festival de literatură din România. Am fost încântat, apoi speriat de perspectiva de a face parte din lista invitaților FILIT-ului. Apoi m-am mai liniștit, pe măsură ce mă documentam și discutam cu alți invitați. FILIT-ul este o casă uriașă, special concepută pentru scriitori și traducători, o casă având multe alte căsuțe, printre care una dedicată fantasticului, numită, foarte sugestiv: Casa Fantasy, o casă care-mi va deveni acasă timp de cinci zile.

De la bun început, ceea ce m-a impresionat a fost organizarea impecabilă. De la invitație, rezervare hotel, bilete de avion, până la primirea pe aeroport, explicarea evenimentelor, prezentarea orașului. Totul a mers așa cum rar mi-a fos dat să văd pe la noi: ca pe roate. Desigur, acesta este în mare măsură rezultatul bunului management, pus în practică de zeci, poate sute de voluntari. Practic, Iașul ne-a așteptat și primit cu brațele deschise, gazde fiindu-ne toți ieșenii. Pentru că FILIT-ul este o stare de spirit ce transformă frumosul oraș într-o bijuterie literară.

Din prima zi am făcut cunoștință cu locurile principale ale manifestării, pentru mine: Casa FILIT și Casa Fantasy, admirabil organizate și primitoare. Casa Fantasy a fost centrul de greutate a activității mele în Iași. Organizatorul, Dan Doboș, directorul Bibliotecii Judeţeane „Gh. Asachiˮ Iași, scriitor și promotor al literaturii science-fiction și fantasy, ne-a primit pe toții cei cinci fantastici cu brațele deschise, într-un mediu neprotocolar, prietenesc. Casa Fantasy având pereții din cărți și reviste, un colț separat pentru proiecții video și mulți fani curioși să întâlnească scriitori de fantastic în carne și oase. Discuțiile au fost plăcute fiind transmise online pe facebook (unde se pot găsi și acum ca înregistrări).”

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Solarcide

The home of dark and weird fiction.

Alex Fliker's blog

Sharing my experience!

neverendingfantasy

The fantasy world creator

Bogdan HRIB

Idei, cărți, fotografii

Rândurile Evei

Nu ești niciodată singur dacă ai o carte lângă tine.

Vestic.ro

Stiri din Arad

Seria "Nemuritor" de O.G. Arion

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense

Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. "Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile" 08.02.1993, ION MONORAN

Stil de scriitor

Despre cărți și nu numai...

ROMCON

Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România

BookReport

Science Fiction • Fantasy • Horror • Mystery & Thriller

Detectivii Apei Pierdute

managementul pierderilor de apa, water loss management

Mihail stories

Tot ceea ce ne putem imagina este real

Culorile din Farfurie

Un site de retete culinare in imagini. Va doresc o vizita placuta!

%d blogeri au apreciat asta: