Câteva cuvinte despre filmul Mute


mute-movieDuncan Jones, regizorul filmului, s-a remarcat, cel puțin în ochii iubitorilor de filme science-fiction, prin producția lung-metrajului Moon, câștigător al premiului BAFTA în 2010; urmat în 2011 Source Code (Transfer de identitate), cu Jake Gyllenhaal în rolul principal și Warcraft, un fantasy inspirat de jocul cu același nume, în 2016. Ca urmare, așteptările pentru Mute era mari!

Recenzie publicată în revista Helion Online #94, martie 2019 sub titlul: Mute – el nu are nevoie de vorbe.

Leo (Alexander Skarsgård), un chelner mut dintr-un viitor Berlin, crescut după principiile Amish, se trezește prins în vâltoarea lumii interlopilor (mafioți, prostituate, diverși neconformiști) și a unei iubiri necondiționate pentru o colegă, Naadirah (Seyneb Saleh). Handicapul său fizic este dublat de preferința pentru singurătate, detașarea față de gadgeturile moderne, ceea ce-l face de două ori ciudat în ochii colegilor de bar. Atunci când iubita lui dispare Leo renunță la orice urmă de precauție, pornind într-o misiune de căutare ce pare a-i depăși puterile.

Întreg filmul este centrat pe această căutare, prilej de a ne fi arătate ideile și gândurile despre viitor ale lui Jones. Iar ceea ce ni se arată nu pare a fi desprins dintr-o utopie, din contră, lumea pare a fi un coșmar fără sfârșit, mai ales prin amestecul de servicii moderne cu unele desprinse din viziunile lui Orwell. Comenzile sunt livrate de drone, poliția scanează oamenii pe străzi, mașinile sunt electrice. Dar sub această pojghiță de modernism vedem aceleași probleme din prezent sau trecut. Războaie, de unde din soldați dezertori, ucigași, falsificatori, prostituate, pedofili. Printre ei, Leo, pe de o parte, iar de cealaltă parte, ieșind direct din lumea interlopilor, Cactus Bill (Paul Rudd, Omul-Furnică).

mute-first-look-3

Paul Rudd este de urmărit în acest film, face un rol complex, profund, poate pentru prima dată în cariera lui. El este un soldat-chirurg american dezertor, ce încearcă să-și salveze fetița, la început de întreaga lume, apoi de prietenul său. Un alt rol excelent este al lui Duck (Justin Theroux), tot chirurg și bun amic cu Cactus, un personaj sinistru, care crește în importanță pe parcursul filmului, până la scena finală, una clasică, bătălia dintre bine și rău, în acest caz între mutul Leo și pedofilul Duck. Personajele celor doi sunt printre puținele puncte bune ale acestui film.

Producătorii au cerut prea mult de la un scenariu cu grave probleme. Mulțimea de elemente disparate, tensiunile introduse forțat, firele narative, care duc niciunde, nu pot fi „drese” de fundalul unui Berlin din viitor, colaj de elemente futuriste și viziuni a la Blade Runner sau mai noul Carbon Modificat, fără a fi totuși un film din genul ciberpunk. La final rămâne întrebarea dacă chiar merită vizionat… da, dacă ai ceva timp de pierdut.

Mute poate fi vizonat pe Netflix.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dianthaa Dabbles

in reviewing, cosplay, sewing and others

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

Galaxia 42

Povestiri science-fiction și fantasy

Blog.Tritonic.ro

Cititul nu dăunează sănătății!

Clubul de SFF Galaxia 42

Clubul de literatură și arte science-fiction și fantasy Galaxia 42

cărți ce tind spre infinit

"Dintotdeauna fusese preocupat de infinit." (Eugen Cadaru)

ansiblefest.wordpress.com/

Festival de ciencia ficción feminista /// Zientzia-fikzio feministaren jaialdia

SZABLOG

HENRY SZABRANSKI

Solarcide

The home of dark and weird fiction.

Alex Fliker's blog

Sharing my experience!

neverendingfantasy

The fantasy world creator

Rândurile Evei

Nu ești niciodată singur dacă ai o carte lângă tine.

%d blogeri au apreciat: