Lucian-Vasilea Szabo despre romanul „Labirintul”


Volumul Labirintul este al doilea roman din seria Tenebre, serie urmată de nuvela Ciudatul caz al umbrelor, publicată într-un volum de două nuvele, una fantasy și una science-fiction, cea din urmă scrisă de Lucian-Dragoș Bogdan. Al treilea roman numit Miercuri, urmează să apară anul acesta și să fie lansat la festivalul AntareSFest Brașov 2019.

Profesorul Lucian-Vasilea Szabo este unul dintre fanii seriei, fiind, alături de Alexandru Maniu, Lucian-Dragoș Bogdan, Teodora Matei și Iulia Albotă, cititorii manuscriselor.

În numărul 98 al revistei Helion Online, Lucian-Vasilea Szabo publică o recenzie care mi-a mers la suflet. Mulțumesc foarte mult, cuvintele sunt generoase.

Daniel Timariu este astăzi poate cel mai bun autor român de literatură fantasy. Este secondat de alte câteva nume importante, dintre care Lucian Dragoș Bogdan, Miloș Dumbraci, Cătălina Fometici ori Teodora Matei sunt foarte aproape, concurența, asumată sau nu, fiind stimulativă pentru fiecare în parte. Genul fantasy este prezent astăzi în întreaga lume în literatură, cinema, seriale, dar și în jocuri pe calculator, într-o explozie (și industrie!) digitală ce pare fără limite. Literar, genul (sau subgenul) se delimitează în cadrul fantastic, rezevându-și teritorii vaste, în continuarea literaturii populare, într-o diversitate de basme culte. Acesta este punctul de plecare, miza pe supranatural însemnând atât manipularea ficțională a spațiului și timpului, cât și introducerea de personaje mitice ori de basm, a unora similare ori o contopire a lor. Aspectul este important, deoarece basmul (folclorul, în general) se străduie să păstreze elemetele autentice, pe când nărăvașul moștenitor fantasy se arată inovativ. Nu suntem însă în fața unei literaturi pentru copii și tineret și nici nu avem în față texte etnografice exclusiviste (deși metoda de cercetare etnografică a dat rezultate deosebite aplicată la texte literare bine individualizate atunci când a fost utilizată în analiză).

daniel-timariu-tenebre-labirintulAșa cum putea observa în cel mai nou roman semnat de Daniel Timariu, Labirintul, parte a ciclului Tenebre, rigorile acestui gen, devenit tot mai popular și în România, publicul (țintă, era să spun!) nu este doar cel tânăr, ci unul indiferent de vârstă. Argumentele sunt mai multe, însă câteva sunt de reliefat aici: 1) încercarea de a scrie literatură de bună calitate, indiferent de atribute ori de categoria de încadrare; 2) favorizarea factorului uman și traducerea emoțiilor născute din confruntare/conviețuirea cu elementele supranaturale; 3)construirea de lumi fictive bine articulate, în prelungirea și cu elemente din lumea reală: 4) provocarea cititorului prin apelarea la personaje și cadre spațiale insolite; 5) intrigă complexă, cu mai multe fire narative, surprinzătoare, cu rezolvări neașteptate. Este un tip de literatură care reclamă un cititor pregătit, dedicat genului, cu vârste între zece și 99 de ani!

Labirintul este a treia parte a ciclului Tenebre, inițiat de Daniel Timariu în 2017 cu Cazul Laura, o carte solidă, capabilă să impună numele autorului printre cele mai importante ale genului. Între ele se plaseasă însă nuvela Ciudatul caz al umbrelor, suficient de întinsă și de complexă pentru a se distinge în acest proiect literar de largă respirație. Toate au apărut la dinamica editură Tritonic, din București, editorul Bogdan Hrib dovedind fler în susținerea și promovarea seriei.

Povestea din romanul Labirintul este plasată în Timișoara, începând chiar în inima orașului, la Primărie, unde detectivul Anghel simte atngerea inefabilului. Acțiunea, mânată de personaje impetuoase și extrem de colorate, se mută către sud-estul municipiului, în cartierul Ciarda Roșie, a cărui geografie imaginară este surprinzătoare. Nu mă refer doar la abundența de elemente supranaturale, ci la cadrul preindustrial, semirural descris aici, in contrast zgomotos cu postmodernitatea avântat-prăfuită și postindustrială a cartierului real. Apoi, calvacada se mută către nord-vest, la turnul de apă din cartierul Iosefin. Aceste repere spațiale sunt importante, arătând o Timișoară prinsă, dar nu sfâșiată, în încleștarea dintre forțele demonice (supranaturale, ca o categorie generală) aflate într-un conflict nimicitor pentru ele. Nu și pentru oameni, naivi cetățeni de zi cu zi ai urbei, afectați destul de serios de bătălia armatelor tenebroase, dar pentru că nu au cum să vadă luptele, dau vina pe schimbările climatice și pe nesătuii capitaliști capabili să distrugă lumea pentru a face profit, atunci când un ger cumplit se instalează în municipiu în plină vară.

Articolul se continuă în paginile revistei Helion Online #98 / iulie 2019.

Un comentariu

  1. Daaa, te-a uns cu toate alifiile 😉
    Să văd pe unde găsesc cartea că nu se poate, deși nu sunt un amator de fantasy, nu mai pot de curiozitate.
    La mai multe!!!
    🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dianthaa Dabbles

in reviewing, cosplay, sewing and others

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

Galaxia 42

Povestiri science-fiction și fantasy

Blog.Tritonic.ro

Cititul nu dăunează sănătății!

Clubul de SFF Galaxia 42

Clubul de literatură și arte science-fiction și fantasy Galaxia 42

cărți ce tind spre infinit

"Dintotdeauna fusese preocupat de infinit." (Eugen Cadaru)

ansiblefest.wordpress.com/

Festival de ciencia ficción feminista /// Zientzia-fikzio feministaren jaialdia

SZABLOG

HENRY SZABRANSKI

Solarcide

The home of dark and weird fiction.

Alex Fliker's blog

Sharing my experience!

neverendingfantasy

The fantasy world creator

Rândurile Evei

Nu ești niciodată singur dacă ai o carte lângă tine.

%d blogeri au apreciat: