EAST OF A KNOWN GALAXY. An Anthology of Romanian Sci-Fi Short Stories


Acum mai bine de un an se desfășura Euroconul de la Amiens, Franța (19 – 22 iulie 2018), de unde prietenul meu Darius Hupov se întorcea cu tolba plină de povești și tipărituri. Printre care și o mică broșură cu o povestire SF, pe care am sucit-o și răsucit-o pe toate părțile. Iată, îmi ziceam cuprins de admirație, cum se poate ajunge la cititorii de limbă engleză și fără edituri sau volume constisitoare.

După o îndelungă cugetare i-am spus lui Darius că vreau să fac și eu o broșură cu două sau trei povestiri pentru următorul Eurocon, cel de la Belfast, respectiv pentru Worldconul european de la Dublin. Ideea a fost primită cu entuziasm, mai ales de Cristi Vicol, care mi-a propus să facem împreună un volum de povestiri. Și astfel, ca într-o poveste de peste mări și țări, am început munca la ceea ce va fi în final: EAST OF A KNOWN GALAXY. An Anthology of Romanian Sci-Fi Short Stories, editura Tritonic, 2019.

Coperta a fost realizată de Cristi Vicol.

East of a known galaxy - coperta 1 mic

În volum sunt povestiri de:

Silviu Genescu – Transformation
Daniel Timariu – Bodies to Let
Cristian Vicol – Radio Killed the Video Star
Florin Purluca – The First Man to Walk on the Moon
Teodora Matei – Cursed Night!
Liviu Surugiu – The Dinner
Alexandru Lamba – Bug
Lucian-Dragoș Bogdan – The Story of Xieng Baohui
Miloș Dumbraci – Tiger-men
Cătălina Fometici – Beyond Night’s Veil
Lucian-Vasile Szabo – Mary Stenton Returns to the Motherland
Ciprian-Ionuț Baciu – Serpents among the Scent of Algae

Multe mulțumiri lui Mariano Martín Rodríguez pentru cuvântul înainte: A Note on Romanian Science Fiction Literature from Past to Present.

De asemenea mulțumiri traducătorilor: Translators: Antuza Genescu (Transformation by Silviu Genescu), Alexandru Maniu (Bodies to Let by Daniel Timariu, and Radio Killed the Video Star by Cristian Vicol), Miloș Dumbraci (Tiger-men by Miloș Dumbraci), Alexandra Pișcu  (Cursed Night! By Teodora Matei), J.S. Bangs, Anamaria Bancea, Sebi Simion and Alexandru Maniu (The Dinner by Liviu Surugiu), Alexandru Lamba (Bug by Alexandru Lamba), Lucian-Dragoș Bogdan (The Story of Xieng Baohui by Lucian-Dragoș Bogdan), Florin Purluca (The First Man to Walk on the Moon by Florin Purluca), Cătălina Fometici (Beyond Night’s Veil by Cătălina Fometici), Mălina Duță (Mary Stenton Returns to the Motherland by Lucian-Vasile Szabo), and Andreea Șerban (Serpents among the Scent of Algae by Ciprian-Ionuț Baciu).

și lui Alex Maniu pentru corectură și redactare.

De asemenea mulțumiri speciale doamnei Antuza Genescu, pentru sfaturi, pentru observații și sprijin.

Volumul nu se putea realiza fără Darius și Simona Hupov, care s-au oferit să-l facă cunoscut la Dublin și Belfast, și fără Bogdan Hrib, care, în concediu fiind, a făcut tot ce a depins de el pentru ca antologia să fie gata la timp în condiții de tipar excelente.

Pentru toți un gând bun de la mine și Cristi Vicol.

east-of-a-known-galaxy-4

Cristi a scris și un frumos cuvânt înainte:

Dragă cititorule,

Sperăm ca antologia de față să fie o întâlnire agreabilă cu literatura science fiction și fantasy românească. Titlul, East of a Known Galaxy – La est de o galaxie cunoscută – s-a lipit de noi în timp ce redactam materiale pentru un nou număr al Revistei Helion Online, una dintre cele mai importante publicații de gen din România, și, cu timpul, a devenit strigătul nostru de luptă. În timp ce citeam zeci de povestiri, o parte din ele românești, altele din țări vecine, ne-am pus o întrebare, aceeași care bântuie fandomul: de ce atât de puțini dintre noi ajung să fie cunoscuți în afara României, pe „scena mare” a literaturii SF&F? O fi ghinion? O fi limba? Ori poate subiectele pe care le abordăm? Mai mult ca sigur nu e vorba despre calitate literară, originalitate sau talent. Volumul de față este garanția acestei afirmații.   

Așa că, în buna tradiție de a „nu lăsa pe mâine ce poți face azi”, am început să strângem povestiri scrise de câțiva dintre cei mai buni autori de science fiction și fantasy din România. Scopul? Să-i trimitem, în condiții optime, la vest de galaxia noastră literară, către tine, cititorule, oriunde te-ai afla pe planeta aceasta.

În primul rând, suntem recunoscători și am dori să îi mulțumim lui Bogdan Hrib, fondator al Editurii Tritonic, care, timp de mai bine de un sfert de secol, a căutat tineri scriitori talentați, pe care i-a publicat și promovat. El este prietenul și partenerul nostru.

Mai mult, vrem să îi mulțumim lui Alexandru Maniu, profesorul nostru de engleză preferat și unul dintre cei mai buni traducători din țară, care, cu un ochi vigilent, a citit, examinat și inspectat textele, căutând fiecare greșeală și eroare.

Le suntem recunoscători traducătorilor care s-au implicat în proiect: Antuza Genescu, Alexandru Maniu, Alexandra Pișcu, J.S. Bangs, Anamaria Bancea, Sebi Simion, Mălina Duță și Andreea Șerban. Sunteți grozavi!

Nu în ultimul rând, autorilor prezenți în colecție le transmitem următoarele: voi sunteți temelia literaturii science fiction și fantasy din România, iar într-o bună zi, sperăm, a literaturii mondiale. Oferiți-ne textele voastre Space Opera, Steampunk, Military Sci-Fi, Dark Fantasy, post-apocaliptice, oferiți-ne roboții, androizii, cyborgii, vrăjitoarele și vrăjitorii, cavalerii, navele spațiale și universurile bizare, îndepărtate și incredibile. Iar noi vom exclama de uimire.

Și, cel mai important, îți mulțumim ție, dragă cititorule, pentru curiozitatea ta. Tu ești adevăratul visător, tu ești exploratorul curajos al imaginației noastre. Cartea aceasta îți este dedicată ție.

Editorii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Galaxia 42

Povestiri science-fiction și fantasy

WP Test

Un simplu sit WordPress

Blog.Tritonic.ro

Cititul nu dăunează sănătății!

Clubul de SFF Galaxia 42

Clubul de literatură și arte science-fiction și fantasy Galaxia 42

cărți ce tind spre infinit

"Dintotdeauna fusese preocupat de infinit." (Eugen Cadaru)

ansiblefest.wordpress.com/

Festival de ciencia ficción feminista /// Zientzia-fikzio feministaren jaialdia

SZABLOG

HENRY SZABRANSKI

Solarcide

The home of dark and weird fiction.

Alex Fliker's blog

Sharing my experience!

neverendingfantasy

The fantasy world creator

Rândurile Evei

Nu ești niciodată singur dacă ai o carte lângă tine.

Vestic.ro

Stiri din Arad

Seria "Nemuritor" de O.G. Arion

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense

%d blogeri au apreciat asta: