Revista SFF Galaxia 42


Anul trecut s-a întâmplat să nu fiu pe aceeași lungime de undă cu conducerea Clubului Helion pe un proiect și, astfel, să mă văd forțat să ies din acest frumos club de literatură și artă SFF din Timișoara. Plecând din club a trebuie să renunț și la revista Helion Online, de care mă ocupam de doi ani și șapte luni. Dublă lovitură pentru mine, pentru că trebuie să subliniez: mi-a plăcut în Clubul Helion și-l găsesc unul din cele mai bune cenacluri de literatură sff, în care poți debuta, poți citi proză și primi critici avizate.

Viața merge mai departe. Mai ales când ești înconjurat de prieteni.

Galaxia 42

După scurt timp am ajuns la concluzia că ar fi păcat ca noi, cei plecați din club, să ne risipim, doar pentru că… nu mai suntem în Helion. Așa că după câteva întâlniri am avut ideea de a face o nouă revistă SFF, una națională, care să nu mai fie legată de un club, de un redactor-șef, de un singur om. Așa a apărut revista Galaxia 42, un fanzin mai corect spus, care are o echipă de redactori și doi coordonatori: Alex Lamba și cu mine.

O scurtă prezentare se poate citi și în articolul: Galaxia 42 a ajuns!

Clubul Galaxia 42

Pe lângă revistă am făcut și un club de literatură sff căruia i-am spus Clubul Galaxia 42. Ne întâlnim de două ori pe lună, o dată la Dumbrăvița, cu discuții axate pe film (întâlnire coordonată de Simona și Darius Hupov), și o dată în Timișoara, într-un spațiu mai protocolar, unde citim proze, discutăm cărți și, în general, vorbim despre pasiunile noastre comune: science-fictionul și fantasyul.

Suntem la început și nu avem altă ambiție decât aceea de a ne simți bine, printre prieteni.

Revista Galaxia 42 este o revistă de literatură și artă science-fiction și fantasy. Apare doar online și este realizată prin voluntariat, fiind, din aceste puncte de vedere, un webzine.

Primim spre publicare proză, poezie, eseu, articol științific, recenzii de carte sau film, muzică, film și artă vizuală. Înainte de a ne trimite un material vă rugăm să citiți Ghidul colaboratorului.

Revista este coordonată de Alexandru Lamba și Daniel Timariu.

Din echipa actuală mai fac parte: Lucian-Dragoș Bogdan (recenzii), Miloș Dumbraci (traduceri, recenzii, eseuri, interviuri), Cătălina Fometici (recenzii), Marius Gordan Jr. (recenzii de jocuri), Darius Hupov (recenzii, cronici de film, Galaxia Imaginarului), Alexandru Maniu (recenzii), Teodora Matei (recenzii), Florin Stanciu (recenzii, rubrica științifică) și Cristian Vicol (grafică, recenzii, cronici de film, eseuri).

Grafica revistei este realizată de Cristian Vicol.

Sperăm ca acestora să li se alăture și alții.

4 comentarii

 1. Pacat ca a trebuit sa desfiintati gazeta sf pentru asta. Pacat ca nu ati facut complet ruptura de Helion.

  1. Geo, eu nu am fost redactor la GSF. Totuși, din ce știu eu, redactorii de acolo au anunțat că pleacă cu mult timp înainte de a exista Galaxia 42, măcar ca idee. Deci cele două evenimente nu pot fi legate printr-o relație de cauzalitate (plecarea lor cu înființarea revistei G42). Iar de Helion, nu știu ce să zic. Este unul din cele mai vechi și galonate cluburi din România și revista Helion se menține în topul revistelor sff. Au un trecut glorios și nu văd niciun motiv pentru care să nu aibe și un viitor la fel. Eu am condus revista Helion doar doi ani și șapte luni, din cei peste 30 de ani de existență ai ei.

   An nou fericit!

 2. Dan, nu trebuie să te justifici. Faptele rămân. Obiectivarea unui mausoleu, indiferent de cine si pentru ce l-a construit.
  In rest, editorialul pare scris cam la 5 minute. Iar materialele sunt clar la nivel de Gazetă.

  1. Atunci e bine. Gazeta SF a fost una din cele mai bune reviste. Cu mausoleul nu pricep. Numai bine vă doresc! 🙂

   Și mai e ceva. Am debutat în revista online Ficțiuni, o revistă care mi-a rămas la suflet. Apoi am publicat în Nautilus, Gazeta SF, Helion, Argos, Revista de Suspans, Iocan, CSF, Zin și altele. Nu aș fi publicat în aceste reviste dacă nu le-aș fi apreciat. Și acum le citesc din scoarță-n scoarță și le aștept cu interes aparițiile. Revista Galaxia 42 nu e mai rea sau mai bună ca cele pomenite. Pe lângă povestiri, recenzii și articole diverse, avem și o politică a deschiderii spre exterior. Veți citi în revistă multe traduceri, prezentări ale literaturii sff din alte țări și o rubrică în limba engleză. Ne străduim să o facem cât mai bună. Atâta cât putem, atâta cât ne ajută autorii de sff.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ZUTV | ZU TV

zutv, distractie, fun, cool

HelloTaste.ro

Descopera pe HelloTaste.ro retete culinare delicioase, sfaturi si trucuri utile de incercat in bucatarie si idei interesante de la chefi celebri si pasionati de gastronomie.

Helion Online

Revista de Arte S.F. si F.

Gazeta SF

Science fiction pe pâine!

Dianthaa Dabbles

in reviewing, cosplay, sewing and others

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

SW

Literary Blog

Galaxia 42

Povestiri science-fiction și fantasy

Blog.Tritonic.ro

Cititul nu dăunează sănătății!

cărți ce tind spre infinit

"Dintotdeauna fusese preocupat de infinit." (Eugen Cadaru)

ansiblefest.wordpress.com/

Festival de ciencia ficción feminista /// Zientzia-fikzio feministaren jaialdia

SZABLOG

HENRY SZABRANSKI

Solarcide

The home of dark and weird fiction.

Alex Fliker's blog

Sharing my experience!

%d blogeri au apreciat: