Despre munca mea pe tărâmul fantasy


Sub titlul Șapte ”lupi tineri” din roSFF care ar putea cuceri Vestul (publicat și în limba engleză ca The 7 Romanian F&SF „Young Guns” That Could (Shoot for the West)), autorul de fantasy Miloș Dumbraci numește șapte autori de science fiction și fantasy din România ce ar putea fi exportați cu succes, dacă cineva (agenți, edituri) ar investi în operele lor. Printre ei sunt și eu (am fost foarte surprins, mai ales că ceilalți chiar sunt buni!).  Miloș scrie următoarele:

Daniel Timariu este, probabil, cel mai prolific autor din lista aceasta, pentru că a publicat numeroase povestiri în reviste și antologii, dar și 6 cărți proprii, dintre care 3 alcătuiesc o serie (Fete în roșu, Amețeli postlumice, Ciudatul caz al umbrelor și seria Tenebre). Personal, mi-au plăcut foarte, foarte mult povestirile sale SF și fantasy clasic, unde s-a dovedit capabil să stăpânească o gamă variată de stiluri și calități – de la umor reușit și ușurel, la horror înfiorător; dar el este mai cunoscut pentru trilogia sa urban fantasy denumită Tenebre. Tocmai în acel gen se ascunde capacitatea lui Timariu de obținere a unui statut internațional, prin atingerea căii de mijloc deja menționate: creaturi fantastice cu un caracter local, specific și distinct, bine încadrate în cărți polițiste, accesibile unui public mai larg prin folosirea unui trop literar, detectivul noir. În serie, Daniel dovedește că poate stăpâni dinamica unor relații dintre personaje multiple, o faună vastă de ființe mitologice și subtilitățile unor conflicte trans-lumi, de frontieră. La acestea se adaugă capacitatea sa deja dovedită de a realiza ceva obligatoriu în Occident, dar foarte rar atins pe aici: să scrie serii întregi…

Ca urmare, Daniel Timariu ar putea fi un Jim Butcher al României.

Comparația cu Jim Butcher m-a uns pe suflet. Jim Butcher este un scriitor pe care-l admir. Pentru inventivitate, pentru modul aproape perfect în care reușește să combine supranaturalul cu realul, puterile magice cu neputința omenească, iubirea cu ura.

Aventurile lui Harry Dresden, investigator și vrăjitor, întinse pe 15 romane și mai multe povestiri (la noi au fost traduse și publicate la editura FinalChapter în traducerea Anei Veronica Mircea), m-au cucerit de la prima citire. Voi mărturisi că am citit cărțile, după ce am scris primele două romane din seria Lumea Tenebrelor. Pot spune că-l admir pe Butcher, cred că următoarele romane din serie vor fi influențate și de scrierile lui.

Despre seria Dresden Liviu Szoke a scris:

„…probabil cea mai celebră serie de urban fantasy a mileniului trei…” – Liviu Szoke, Blogul fanului science fiction

Mulțumesc Teodora Matei, Liviu Szoke, Miloș Dumbraci, Lucian-Dragoș Bogdan, Lucian-Vasile Szabo, Iulia Albotă, fam. Barboni, Bebe Librarul, Michael Haulică, Bogdan Hrib și tuturor celor care credeți în seria Lumea Tenebrelor. Fără voi, această lume supranaturală nu ar putea să existe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Gazeta SF

Science fiction pe pâine!

Dianthaa Dabbles

in reviewing, cosplay, sewing and others

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

Galaxia 42

Povestiri science-fiction și fantasy

Blog.Tritonic.ro

Cititul nu dăunează sănătății!

cărți ce tind spre infinit

"Dintotdeauna fusese preocupat de infinit." (Eugen Cadaru)

ansiblefest.wordpress.com/

Festival de ciencia ficción feminista /// Zientzia-fikzio feministaren jaialdia

SZABLOG

HENRY SZABRANSKI

Solarcide

The home of dark and weird fiction.

Alex Fliker's blog

Sharing my experience!

neverendingfantasy

The fantasy world creator

%d blogeri au apreciat: