Revista Galaxia 42 la numărul 3


În clasa a zecea am făcut parașutism. E vorba de perioada verii, într-o tabără PTAP, ultima dinaintea căderii comunismului. Sus, în avion, legat de cablul ce deschidea parașuta ca de un cordon ombilical cu însăși viața, prins bine de bara de aluminiu, sub formă de U, ce-mi oferea singurul sprijin material în fața hăului năuciutor și schimbător de sub mine, mi-am amintit vocea instructorului: primul salt îl faci din inconștiență, al doilea din teamă, al treilea de curiozitate, după care intervine periculoasa rutină. Încă nu am ajuns la al patrulea număr, dar cunosc rutina și o urăsc.

De aceea următorul număr va fi unul dedicat fantasticului din literatura chineză. Povestiri, interviuri, recezii de cărți și filme, o prezentare a literaturii chinezești de gen. Va fi o rupere a monotoniei, a rutinei.

Dar până la numărul special avem spre lecturat numărul trei, unul foarte bogat, neașteptat de complex și substanțial. Povestiri de Cezarina Anghilac, Lucian-Dragoș Bogdan, Cristian Vicol, Florin Purluca și Dina Paladi. Fragmente de roman de Cătălina Fometici (Imperiul de sticlă, volumul doi, editura Tritonic), George Cornilă (Dilivium, Crux Publishing, 2019) și Miloș Dumbraci (Un cal și-o sabie, fragment din romanul Flamura Neagră, Editura Vremea, colecția Icar).

Și în acest număr traducerile sunt multe și bune. Coordonatorul rubricii Miloș Dumbraci, alături de Alex Lamba, ne-au pregătit patru povestiri de Molly Gloss, Rjurik Davidson, Sergio Gaut vel Hartman și Michael K. Iwoleit. Toți acești inscusiți povestitori au câștigat premii importante, atât în țările lor cât și internațional.

Rodica Bretin, o excelentă scriitoare de fantastic, continuă publicarea volumului Elysium (Tritonic, 2019) cu episodul opt.

Un loc important în sumarul revistei îl ocupă recenziile de filme și cărți. Diluvium, de George Cornilă – Ploaia: blestem sau binecuvântare? de Teodora Matei, Helliconia 2 – Vara – Brian Aldiss de Miloș Dumbraci, Omnium de Florin Stanciu de Alexandru Lamba, Star Trek: Picard. Please state the nature of the Romulan emergency! de Marius Gordan Jr. și CPȘF #199, „Strania maladie siderală” de Viorica Hober de Marian Truță (un proiect inițiat de dl. Marian Truță acum un an, de readucere în atenția fanilor a povestirilor SFF publicate în revista Colecția Povestiri Științifico-Fantastice).

Interviuri cu Deea Sterea, Peter Watts și Peter Watts.

Revista beneficiează de colaborarea cercetătorului științific și totoodată a scriitorului Florin Stanciu, care ne captivează lună de lună cu articolele sale științifice. În aceată lună prezintă articolul: Am deschis cutia Pandorei?

Alte și alte articole, opinii, noutăți, interviuri, podcast, articole și proze în limba engleză pot fi citite în paginile virtuale ale revistei Galaxia 42.

Coperta a fost concepută și realizată de Cristian Vicol pornind de la povestirea Cezarinei Anghilac.

Lectură plăcută!

coperta-galaxia-42-numarul-3_500px

4 comentarii

 1. … chiar n-am crezut! Aflu lucruri noi despre tine. Trebe oleacă de sânge în instalație pentru asta. Ai respectul meu!
  Cât despre rutină… om trăi și om vedea, cum ziceam: un pic de personalitate, poate o altă temă sau un alt administrator web…
  Dacă la Helion se acceptă, că de… așa au prins vremurile (la fel ca alte zeci de site-uri tematice cu un fond aproape identic), la voi (acum, când sunt cu totul și cu totul alte posibilități tehnice) e aproape impardonabil.
  Părerea mea!

  Spor! 🙂

  1. Ambele reviste, Galaxia 42 și Helion Online, sunt făcute de mine, de aici asemănarea ca structură și design. Dar, aveți dreptate, trebuie gândit altceva.

 2. […] via Revista Galaxia 42 la numărul 3 — Daniel Timariu […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dianthaa Dabbles

in reviewing, cosplay, sewing and others

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

Galaxia 42

Povestiri science-fiction și fantasy

Blog.Tritonic.ro

Cititul nu dăunează sănătății!

Clubul de SFF Galaxia 42

Clubul de literatură și arte science-fiction și fantasy Galaxia 42

cărți ce tind spre infinit

"Dintotdeauna fusese preocupat de infinit." (Eugen Cadaru)

ansiblefest.wordpress.com/

Festival de ciencia ficción feminista /// Zientzia-fikzio feministaren jaialdia

SZABLOG

HENRY SZABRANSKI

Solarcide

The home of dark and weird fiction.

Alex Fliker's blog

Sharing my experience!

neverendingfantasy

The fantasy world creator

Rândurile Evei

Nu ești niciodată singur dacă ai o carte lângă tine.

%d blogeri au apreciat: