Mic dejun cu brânză de Izvin


Îmi plac brânzeturile sub, aproape, toate formele. Aproape pentru că urda tot nu-mi place, deși îmi dau silința să găsesc un sens acestei brânze. La aproape 20 de kilometri de Timițoara, între Izvin și Recaș, este o făbricuță italiană de brânzeturi. Acolo se meșteresc unele din cele mai bune brânze. Maturate, nematurate, picante sau cu ierburi, din lapte de oaie și vacă. Delicioase. Pentru rețete de mai jos am folosit brânză maturată de vacă și un fel de telemea cu ardei iute.

Așadar, ingredientele:

  • doi, sau câți aveți poftă, cartofi copți în cuptor (numiți și cartofi în ler)
  • unt
  • brânză maturată de Izvin, de oaie sau de vacă, după preferințe
  • brânză de Izvin cu ardei iute
  • șoancă sau prosciutto crudo

Prepararea:

Cartofii se bagă la cuptor și se coc cam o oră jumate la 180 de grade. Se scot, se lasă un pic să se răcească (cât să-i poți ține în mână între 2 și 3 secunde fără să te arzi) apoi se taie și două jumătăți peste care se pune o felie subțire de unt (aici e iarăși după gust și preferințe, se poate folosi untul sărat, sau cel fără sare, el îl prefer pe ultimul). Peste se rade brânză maturată, care seamănă cu parmezanul (la o adică parmezanul este foarte bun).

Separat se taie șoanca sau prosciutto crudo în cubulețe (deci, v-ați prins, nu e prosciutto crudo luat la feliuțe, din cel ce se pune peste pizza, deși la o adică e bun și ăla) și se prăjește. De obicei aceste preparate sunt sărate, de aici untul nesărat și lipsa sării. Șoanca, pentru cine nu știe, e ciolanul afumat. Se poate înlocui cu kaizerul sau jambonul, dar astea nu sunt așa gustoase.

După ce șoanca e prăjită (ușurel să nu se ardă) se pune cu tot cu grăsime peste jumătățile de cartofi unse cu unt și presărate cu brânză rasă. Observați că nu am zis nimic de ulei: nu se pune și nici de piper: puneți dacă vreți, eu când pun, când nu pun.

Lângă tăiați o bucată groasă de brânză cu ardei iute. Sau, la o adică de ce nu: telemea sau caș.

Eu nu mai pun nimic în plus. Dar, după preferințe și pofte acest mic dejun se poate completa cu ceva legume: ceapă verde și roșii.

Pentru vegetarieni șoanca se poate înlocui cu brânză Halloumi, tăiată tot așa cubulețe și prăjită ușor.

Rezultatul este mai jos. Alte poze nu am că nu m-am gândit să le fac. Poftă bună!

Cartofi in ler cu șoanca

3 comentarii

  1. Da’ oleacă de șoșoacă n-ai pus?
    😀

    1. Hai să nu ne stricăm pofta de mâncare cu discuții despre oameni indigești.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ZUTV | ZU TV

zutv, distractie, fun, cool

HelloTaste.ro

Descopera pe HelloTaste.ro retete culinare delicioase, sfaturi si trucuri utile de incercat in bucatarie si idei interesante de la chefi celebri si pasionati de gastronomie.

Helion Online

Revista de Arte S.F. si F.

Gazeta SF

Science fiction pe pâine!

Dianthaa Dabbles

in reviewing, cosplay, sewing and others

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

SW

Literary Blog

Galaxia 42

Povestiri science-fiction și fantasy

Blog.Tritonic.ro

Cititul nu dăunează sănătății!

cărți ce tind spre infinit

"Dintotdeauna fusese preocupat de infinit." (Eugen Cadaru)

ansiblefest.wordpress.com/

Festival de ciencia ficción feminista /// Zientzia-fikzio feministaren jaialdia

SZABLOG

HENRY SZABRANSKI

Solarcide

The home of dark and weird fiction.

Alex Fliker's blog

Sharing my experience!

%d blogeri au apreciat: