O vizită la Oficiu (schiță)


Ieri am avut ceva treburi pe la Oficiul Comerțului din Timișoara. Dacă vă întrebați de ce, atunci primul răspuns ar fi că nici eu nu știu, al doilea ar fi că-mi cere Banca (observați că scriu cu majusculă fără să o numesc, dintr-un atavic respect-spaimă pentru puterea nemărginită a banului, cel pomenit și în Biblie), iar al treilea, ca să vă astâmpăr pofta de senzații tari, da, am o mică firmă de IT.

Nu e prima oară când calc pragul Oficiului, nici ultima, cu siguranță, așa că știu etajul, știu scările, holul, hidrantul, afișele, camerele, oamenii. În chiar Oficiu este o masă uriașă, pe care sunt fixate diverse foi-formulare completate cu majuscule, multe pixuri albastre și o mână de oameni aflați în diverse grade de apoplexie. Pe aceștia nu-i observi decât după ce ai fost acolo de mai multe ori. Unii fiind de fapt, precum formularele-model, niște reprezentări ale antreprenorilor români. Cel gras, cel slab, cel în costum, cel cu urme de var sau făină în păr, cel care plânge, cel care râde nervos, cel care știe, cel care nu mai știe nimic, cel care este însoțit de mamă sau soție, cel care stă pe podea în poziție de fetus. Sunt multe modele alege unul! după care totul va decurge mai ușor.

Eu sunt în categoria: nu-știu-nimic-dar-cunosc-regulile. 

Așadar cum intru merg la ghișeul din dreapta. Acolo sunt doamnele, spre deosebire de cel din stânga unde sunt domnii funcționari. Vreau, spun eu, dar nici nu termin cuvântul când doamna îmi arată un formular, îmi spune că pix este pe masă și să scriu mare și citeț. Sunt mai degrabă un agnostic, decât un credincios adevărat, sau un ateu, așa că accept cu ușurință diversele manifestări ale magiei, cum ar fi citirea gândurilor, mecanica cuantică sau apariția poporului român. În acest caz particular: cum de știe doamna funcționară ce vreau eu?

Zâmbesc larg, alungând în acest fel pur uman spaima care mă cuprinde. Nicio biserică nu-mi dă aceeași senzație de existență și prezență a Divinității, forță superioară omului, atotprezentă precum Oficiul. Iau formularul și mă așez cu spatele la ghișeul înalt pe care stau teancuri-teancuri de formulare și în spatele căruia se află reprezentanta pe pământ a Marelui Funcționar. Completați prima dată numele și prenumele, aud chiar când pun pixul pe hârtie. Mă execut. Vocea vine dintr-o sursă necunoscută. Probabil telepatică. Scriu cu limba ușor scoasă în exterior, chinuind fiecare literă. Un alt efect al Oficiului este regresia mintală. În cazuri extreme poți ajunge să te comporți precum un copil-bebe. Aici poți vedea bărbați de 130 de kilograme și un metru 90 lăcrimând învinși și neputincioși.

Bifează a doua opțiune, mai aud, apoi lași gol. Nu bifa acolo, aici da, treci peste. În câmpul ăsta scrii motivul, apoi nu mai bifa nimic, la final completez Eu, tu doar semnează și datează. Dacă nu ești sigur, azi e 30 iunie 2022 și te cheamă Daniel.

Mai mulți termină odată cu mine, unul încă tremură și trebuie să se așeze din nou, altul și-a pus fața peste formular și scâncește. Eu zâmbesc, am mai trecut prin asta și-mi vine să le spun celebra replică: Prima dată? Dar mă abțin. Aici, la fel ca în orice altă biserică, glumele trebuie să fie decente și spuse în șoaptă, cu mâna la gură. Doamna funcționar îmi verifică formularul, mă corectează cu bunăvoință editorială și mă trimite în partea cealaltă a sălii, acolo unde un alt reprezentant al Marelui Funcționar, de data asta de sex masculin, mă reverifică, mă reconfirmă ca om-juridic, supus obedient, și-mi dă voie să respir. Mâine, îmi zice, iar eu strig mulțumiri, fac plecăciuni și dispar. 

Mâine, îmi repet toată după-amiaza, apoi noaptea, apoi dimineața asta. După care trebuie să merg la Bancă, iar până la următoarea chemare în fața Oficiului, voi avea voie să trăiesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ZUTV | ZU TV

zutv, distractie, fun, cool

HelloTaste.ro

Descopera pe HelloTaste.ro retete culinare delicioase, sfaturi si trucuri utile de incercat in bucatarie si idei interesante de la chefi celebri si pasionati de gastronomie.

Helion Online

Revista de Arte S.F. si F.

Gazeta SF

Science fiction pe pâine!

Dianthaa Dabbles

in reviewing, cosplay, sewing and others

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

SW

Literary Blog

Galaxia 42

Povestiri science-fiction și fantasy

Blog.Tritonic.ro

Cititul nu dăunează sănătății!

cărți ce tind spre infinit

"Dintotdeauna fusese preocupat de infinit." (Eugen Cadaru)

ansiblefest.wordpress.com/

Festival de ciencia ficción feminista /// Zientzia-fikzio feministaren jaialdia

SZABLOG

HENRY SZABRANSKI

Solarcide

The home of dark and weird fiction.

Alex Fliker's blog

Sharing my experience!

%d blogeri au apreciat: