Cenaclul H. G. Wells Timişoara – Proză 2023


Sunt parte a clubului H.G. Wells din Timișoara de câțiva ani buni, cred că din 2017, dar mai sigur din 2018. Am întâlnit aici oameni deosebiți, interesați de literatură și mai puțin de politică, bârfe, șușanele de fandom. Acestea, plus dragostea lor față de science-fiction, mi i-a făcut foarte dragi. Odată cu apariția volumului Cenaclul H. G. Wells Timişoara – Proză 2023, editura Universității de Vest, colecția Agora, volum în care am și eu o povestire SF mă simt, în sfârșit, acceptat complet și parte din acest club timișorean.

Cenaclul H. G. Wells Timişoara – Proză 2023

Volumul cuprinde cinci povestiri și o nuvela Cântec de leagăn de Silviu Genescu. Povestirile sunt următoare Ai face bine să nu clipești de Traian Udrea, Bunica-i de ajutor de Lucian Ionică, Conul de umbră de György Györfi-Deák, Sub copitele salcâmilor de Laurențiu Nistorescu și Umanitate de Daniel Timariu. De asemenea are un Cuvânt-înainte de Antuza Genescu, o foarte frumoasă și emoționantă prezentare a clubului și a noastră, a celor din volum, și un eseu de Laurențiu Nistorescu, al cărui titlu spune totul: SF-ul, mai mult decât o varietate tematologică a literaturii.

Acest volum se adaugă altora două, publicate în 2019.

Povestirea mea se numește Umanitate și am scris-o cu gândul la posibilele schimbări fenotipice și genotipice pe care oamenii le-ar putea suferi în viitor, odată ce vor părăsi căldura și siguranța biosferei pământești pentru a se aventura în spațiu. Prezint trei versiuni distincte ale acestor schimbări, nu foarte evidente la prima citire, mai ales că trecutul și viitorul au tendința de a deveni fluide în spațiu, mai ales atunci când avem viteze relativiste. Fără a intra prea mult în trecutul celor trei specii prezentate, am încercat să las cititorului informația esențială că toate trei sunt parte a umanității. O umanitate relativistă, dar cu un punct comun de plecare.

Titlul mi-a dat ceva bătaie de cap, inițial am dorit să fie Umanități, apoi, pe măsură ce ideile mi se limpezeau, am ajuns la concluzia că oricum ar arăta oamenii din viitor, dacă provin din aceeași specie de pe Pământ, ei se vor face în continuare parte din același aluat civilizațional numit Umanitate.

Nu știu dacă metafora mi-a reușit, nu știu nici dacă lectura va fi captivantă, știu doar că eu am încercat să pun într-o poveste o idee care mă frământă de mult timp și pe care sper să o mai abordez și în alte texte.

PREZENTARE CARTE

Deși multe dintre temele specifice science-fictionului au fost adoptate cu succes de către literatura mainstream, creațiile literare fidele genului continuă să-și îndeplinească cu succes rolul asumat de mai bine de un secol, acela al explorării neîngrădite a frontierelor cunoașterii și imaginației. Cele șase proze reunite în volumul de față poartă semnăturile unora dintre cei mai importanți membri și colaboratori ai cenaclului H.G. Wells.

Pentru Traian Urdea și Daniel Timariu tema science-­fiction constituie substanța primordială din care ia naștere universul ficțional, elementul omniprezent și unificator al unor narațiuni altfel fragmentate, dezvăluite treptat, prin decupaje temporale aparent aleatorii menite să favorizeze continuitatea structurală în detrimentul unei posibile finalități satisfăcătoare.

Prin contrast, în prozele lui Laurențiu Nistorescu și Gyorfi-Deak Gyorgy componenta science-fiction, deși esențială pentru dezvoltarea firului narativ, nu se lasă în nici un moment fixată într-o formă clară. Ea rămâne în planul secund, voit obscură, povestită și nu arătată, lăsând evoluția concretă a evenimentelor pe seama personajelor și a relațiilor subtile care se nasc între ele.

Iar povestirile lui Lucian Ionică și Silviu Genescu, deși propun construcții narative complet diferite, gravitează pe orbite apropiate în jurul elementului science-fiction pe care îl cultivă cu consecvență și îl duc spre maturitate în beneficiul unui deznodământ înțeles nu ca punct terminus, ci ca tranziție către un nivel superior, către o realitate extinsă, sugerată discret, dar lăsată în mare parte pe seama imaginației cititorului.

Daniel Haiduc

Un comentariu

  1. […] strâns o mână de oameni, ocazie numai bună pentru a primi și eu volumul de proză scurtă publicat de club în 2023, în care am o povestire SF, respectiv pentru a face cadoul cel mai nou […]

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Editura PAVCON

Cartea îl face pe Om. Noi facem Cartea!

ZUTV | ZU TV

zutv, distractie, fun, cool

HelloTaste.ro

Descopera pe HelloTaste.ro retete culinare delicioase, sfaturi si trucuri utile de incercat in bucatarie si idei interesante de la chefi celebri si pasionati de gastronomie.

Helion Online

Revista de Arte S.F. si F.

Gazeta SF

Science fiction pe pâine!

Dianthaa Dabbles

in reviewing, cosplay, sewing and others

Beleg

(naučna) fantastika kratka priča aforizam haiku haiga haiku strip

SW

Literary Blog

Galaxia 42

Povestiri science-fiction și fantasy

cărți ce tind spre infinit

"Dintotdeauna fusese preocupat de infinit." (Eugen Cadaru)

ansiblefest.wordpress.com/

Festival de ciencia ficción feminista /// Zientzia-fikzio feministaren jaialdia

SZABLOG

HENRY SZABRANSKI

Solarcide

The home of dark and weird fiction.