Lansare de carte: Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii?


Fără îndoială unul dintre cei mai talentați tineri scriitori. Cosmin Leucuța a reușit să atragă atenția încă de la primele sale romane și povestiri, fiind nu doar multipremiat, dar și publicat la unele dintre cele mai prestigioase edituri: Humanitas și Polirom.

Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii? este un roman post-apocaliptic, o temă recurentă în science-fiction, dar tratată într-un mod original de Cosmin. Personajul principal este o femeie singură, pusă-n fața unei realități de coșmar. O civilizație aflată în plin proces de dezagregare, un fel de parodie a societății de până la evenimentele cu iz apocaliptic, o natură în descompunere, căutându-și încă acel echilibru darwinesc, aflat între evoluție și involuție.

Însă accentul romanului cade pe gândurile, spaimele și speranțele unei supraviețuitoare oarecare, cu ale cărei trăiri ieșite din comun se joacă autorul pe parcursul câtorva sute de pagini.

Această carte vine dintr-un loc al singurătății și fricii, două stări pe care le cred omniprezente în orice om, chiar și atunci când acesta nu are motiv aparent să le experimenteze. Am vrut să văd ce se va întâmpla cu femeia fără nume atunci când îi iei totul și nu-i lași decât singurătatea și frica, și o pustietate vastă în care să le trăiască. 

Cosmin Leucuța

În cadrul lansării i-au fost puse mai multe întrebări legate de alegerea acestui personaj feminin. Răspunsurile au fost mai degrabă evazive. De multe ori m-am întrebat și eu cât de potrivit este să scriem, noi bărbații, despre traumele și sentimentele femeilor. Suntem noi în stare să le exprimăm suficient de corect încât să nu părem că dăm sfaturi nesolicitate? E greu de răspuns și cred că a fost greu și pentru Cosmin. Totuși el reușește mai bine decât mulți să ne introducă într-o lume a supraviețuirii personale. Asta și pentru că, să recunoaștem, în anumite situații diferența dintre sexe se estompează. Frica irațională, foamea, setea, gândurile suicidare ne caracterizează în egală măsură pe toți, indiferent de sex, rasă sau religie. Pentru că sunt comune tuturor oamenilor.

Fără îndoială că alegerea lui Cosmin ne oferă o multitudine de nuanțe greu de asimilat sau de evidențiat dacă personajul ar fi fost unul masculin. Violul, chiar dacă se practică și între bărbați, își alege victimele cu preponderență dintre femei. Apoi să nu neglijăm constituția fizică, de aici rezistența la efort, care în cazul unei lupte pentru supraviețuire (incluzând și lupta corp la corp) poate face diferența.

În fine, un roman complet, în care autorul își dă nu doar măsura talentului său scriitoricesc, ci și pe aceea de pasionat al temelor subordonate apocalipsului. Felicitări, Cosmin Leucuța!

Moderator a fost bunul meu prieten Cristian Vicol, iar lansarea a avut loc în librăria La Două Bufnițe din Timișoara, 15 iunie 2022.

Cerul ca otelul - Cosmin Leucuta
Cerul ca oțelul, de Cosmin Leucuța, editura Humanitas, 2022.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ZUTV | ZU TV

zutv, distractie, fun, cool

HelloTaste.ro

Descopera pe HelloTaste.ro retete culinare delicioase, sfaturi si trucuri utile de incercat in bucatarie si idei interesante de la chefi celebri si pasionati de gastronomie.

Helion Online

Revista de Arte S.F. si F.

Gazeta SF

Science fiction pe pâine!

Dianthaa Dabbles

in reviewing, cosplay, sewing and others

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

SW

Literary Blog

Galaxia 42

Povestiri science-fiction și fantasy

Blog.Tritonic.ro

Cititul nu dăunează sănătății!

cărți ce tind spre infinit

"Dintotdeauna fusese preocupat de infinit." (Eugen Cadaru)

ansiblefest.wordpress.com/

Festival de ciencia ficción feminista /// Zientzia-fikzio feministaren jaialdia

SZABLOG

HENRY SZABRANSKI

Solarcide

The home of dark and weird fiction.

Alex Fliker's blog

Sharing my experience!

%d blogeri au apreciat: